Dec 272011
 

Okay, nu är det ändå så mycket som 227 dagar kvar till vår startdag för vandringsloppet Fjällräven Classic. En rätt lång tid kan man tycka. Men ni kanske upplever tillvaron som mig, att rätt var det är har en lång tidsperiod passerats med något man i efterhand upplevde som rasande fart. Det är alltså dags att i varje fall börja tänka på sin utrustning. Som jag ser det finns det tre stora fördelar med att skaffa utrustningen i tid. Två ekonomiska. Du kan sprida dina inköpskostnader över en längre tid, för räkna med att bra saker kostar. Den andra ekonomiska är att ha koll på marknaden under en längre tid, för under denna tid passerar du säkerligen flera rea-perioder. Till slut kanske just det du söker är ordentligt nedsatt i pris. I dagarna kan man hitta en hel del grejer på mellandagsrea och framme i mars kanske man hittar något på Vildmarksmässan. Den tredje stora fördelen är att du hinner ha glädje av, och använda din utrustning innan vandringen. Då vet man hur(/om) den fungerar. Du har hunnit lära dig hur dina fötter kommer överens med dina kängor. Du vet hur ryggsäcken ska vara justerad. Du vet hur tältet sätts upp. Du kanske ser ännu fler fördelar än dessa tre? Kanske någon du vill rangordna högre än mig.

Viss utrustning är det för mig ett krav att äga själv. Kläder och kängor har jag helst egna. Men annan utrustning kan man ju låna. Det kan vara ett sätt att hålla nere kostnader, speciellt om man inte är i naturen för övrigt, för varför lägga flera tusen på ett bra tält som endast får komma ut i sitt rätta element under en enda vandring? Låna, det är ju en fjärde fördel med att vara ute tidigt! Om du är sugen på en speciell ryggsäck men inte provat den så kanske du hinner låna en ryggsäck och prova den om du är ute i god tid.

Hur väljer man då sin utrustning och vad för faktorer påverkar?
Ekonomi. Vad får din pryl kosta och hur fördelar man sin budget på olika prylar?
Vikt. Hur lätt ska din pryl vara och hur får vikten påverka andra faktorer som pris och komfort? Hur fördelar du din viktbudget?
Komfort + temperaturspann. Ska/måste en pryl enligt din mening ha bra komfort även om det påverkar pris eller vikt negativt? Vilka lägstatemperaturer ska t.ex. din sovsäck klara?
Design. Är det viktigt för dig att din pryl är snygg, har rätt funktion eller både och?
Tillgång. Finns din pryl att få tag på? Du kanske behöver ett tält nu men det du vill ha släpps inte på marknaden för än om sex månader. Din storlek kanske är svår att hitta.
Användningssätt. Ska du enbart använda din pryl på långa turer i fjällen eller ska de vara all-around?

Primus EasyFuel
Kök,
Jag har ett kök sedan några år tillbaka. Det är ett Primus EasyFuel. Köket väger 346 gram (utan bränsle). Prisexempel 818 kr hos outnet.se. Det är inte marknadens lättaste kök men tillräckligt lätt för mig. Köket är enkelt att använda och står stabilt. Det har inget integrerat vindskydd. Ska man använda sitt kök vintertid så finns det andra lämpligare kök än detta där bränslet är effektivt i låga temperaturer, gas blir ineffektivare med sjunkande temperatur.

Fjällräven Kajka 85 liter olivgrön
Ryggsäck,
Jag köpte en ryggsäck i somras inför vår semester i Grövelsjön. Det blev en Fjällräven Kajka, olivgrön och i storleken 85 liter. Den väger 3150 gram. Prisexempel 3499 kr hos Naturkompaniet.
Under Vildmarksmässan våren 2011 lyssnade jag på ett föredrag av Fjäderlätt. De presenterade sin metod 343, 3 for 3. 3 för 3 går ut på att de tre tyngsta prylarna, tält, sovsäck+liggundrerlag och ryggsäck, ska hamna på en totalvikt om max 3 kg. Visst, det är väl på dessa tunga prylar man kan spara in vikt och inte på att kapa skaftet på sin tandborste. Men här spelar de påverkande faktorerna in. Beroende på hur du fördelar din vikt får du mer eller mindre över till t.ex. din ryggsäck. Jag har valt en ryggsäck som kommer att totalhaverera 343-metoden i en stor krasch! Enbart min ryggsäck väger över tre kilogram och det utan att jag lagt i varken tält, sovsäck eller liggunderlag… Men jag tror på min ryggsäck och att jag kommer uppskatta de detaljer som finns där men som samtidigt gör den tyngre.

Lundhags Professional High
Kängor,
Tidigare hade jag ett par sköna Meindl kängor. Jag hade haft dem i många år och var nöjd med dem. Det var perfekt eftersom jag räknade med att använda dem under vandringen nästa år och jag var van vid dem. Tyvärr gick de sönder för ett par veckor sedan. Ena kängan sprack sönder till den grad att jag inte ville laga dem. Eftersom jag använder kängor då och då så köptes ett par nya rätt snabbt. Valet blev ett par Lundhags Professional High. Vikt 1720 gram och de köptes för 3799 kr hos Kängspecialisten. Jag har redan använt dem en hel del, faktum är att jag gjorde en chansning redan andra dagen och hade dem på en >20 timmar lång extrem geocaching-tur… Rätt oklokt men jag hade andra skor redo om fötterna hade protesterat. De är dock hur sköna som helst! Mycket skönare än mina kasserade Meindl! 🙂 T.o.m. den första turen gick smärtfritt. Jag är lycklig över att jag köpt dem och tror de blir jättebra till vandringen!

Kommentar om packningens vikt under Fjällräven Classic:
Enligt reglerna måste du ha med dig viss utrustning. Erfordrad utrustning specificeras bra i reglerna. Dock får ett sällskap dela på viss utrustning. T.ex. tält och kök. Det innebär i vårt fall att vi fördelar lasten så om jag bär tältet så bär Per kök med utrustning. Det här vinner vi på både i packningsvikt och i ekonomi med färre inköp.Disclaimer!
Observera att jag är en glad amatör som skriver om mina upplevelser. Jag är inte på något sätt proffs när det gäller friluftsliv. Om du inte vet hur du ska göra dina val, så gå till en fackbutik och tala med en kunnig person.
Dess utom vill jag påpeka att jag inte har någon form av rabatt, sponsring eller annan koppling till de företag jag nämner i bloggen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.