Jan 272015
 

Den 27 januari 1945, för 70 år sedan idag, nådde Röda arméns framryckande förintelselägren Auschwitz Birkenau. Detta uppmärksammas idag i media och genom minnesstunder på olika platser i världen. Datumet 27/1 har varit minnesdag i Sverige sedan 1999 och sedan 2005 deklarerad som internationell minnesdag av FN för att minnas, påminnas och motverka antisemitism, främlingshat och rasism. Att känna till denna del av vår historia är viktig tycker jag. Att förstå vad som hände före och efter dessa avskyvärda systematiska folkmord. Det är ju inte så att helt plötsligt en dag så avrättas enormt många judar, det har ju varit en serie händelser före som möjliggjort det. Personligen tar jag till mig av historian och tar avstånd från ideologier som finns idag som jag finner har felaktiga mänkliga värderingar. Det finns “en start på serie av händelser” idag som jag inte vill låta få chansen att visa vad de kan sluta i längre fram i tiden. För dem som tror att förintelsen var en engångsförteelse av folkmord omöjlig att upprepas igen så finns det en rad av exempel på folkmord efter andra världskriget. Till och med under min levnadstid (född 1973) har folkmord genomförts. Till exempel Röda Khmererna (1975-1979).

Jag fann länge Auschwitz Birkenau som en viktig symbolisk plats att besöka för att visa respekt mot offer och lära sig av historian. År 2005 gjorde jag ett besök. Det är starkt påverkande att få se saker på plats framför sig, med kunnig guide som berättar och förklarar. Här kommer några fotografier jag tog vid besöket.

Minnestavla Auschwitz Birkenau

Vorsicht Hochspannung Lebensgefahr

Zyklon B

Arkebusering

Halt Stoj

sovplats

IMG_6762

IMG_6776

IMG_6767

krematorieugn

IMG_6805

IMG_6803

(Detta bloginlägg räknas som nummer 05 av 53 i Blog53.)

  One Response to “Auschwitz Birkenau 1940-1945 (blog 53 05/53)”

  1. Mycket viktig, jag håller med dig! Fina och framförallt starka bilder. Bra inlägg!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.