Jan 112015
 

PADI
År 2002 började jag med sportdykning. Jag hade två vänner som drev Gävle Dykarskola med utbildningar enligt PADI, därför var valet lätt (dess utom var inte CMAS och NAUI så representerade i Gävle-trakten). Då tog jag Open water diver men inte långt efter fortsatte jag med Advanced open water diver samt några speciality-kurser. Jag dök fram till 2005 hemma i Sverige, på semester till västkusten och på några semestrar utomlands. 2005 råkade jag ut för en skada på en lunga (ej kopplat till dykning) och överläkaren på sjukhuset i Gävle gav mig dykförbud resten utav livet. All utrustning såldes och några drömmar som till exempel vrakdykning i Narvik blev aldrig av.
Några år senare besökte jag Flyg och dykmedicinskt centrum för att förnya mitt medicinska tillstånd inom flygning. Läkaren var trevlig och pratade en del. Vi kom in på dykning och när han hörde utlåtandet från Gävle sjukhus skakade han på huvudet och suckade.
Citat:
“Du ska aldrig lyssna på en läkare i livet för då kommer du aldrig att få ha roligt!”
Sagt lite med glimten i ögat men med tillägget att den lungskada jag fick ger en yrkesdykare dykförbud i sex månader sedan kan denne bli dykklar igen efter godkänd undersökning. Läkare tyckte definitivt att jag skulle återuppta dykningen. Nu har det gått några år sedan det mötet med läkaren. Men nu har jag kontaktat dem och bokat en tid för undersökning. De ska få kontrollera att jag är fit for fight för dykning och skriva ut ett intyg. Anledningen att jag tar tag i detta just nu är en inom ett par månader kommande semester där intressanta dykmöjligheter finns.
Nu hoppas jag att kommande läkarundersökning går fint! Sedan är det bara att läsa igenom gamla kursböcker och göra det eventuellt fösta dyket som en refresh-dyk tillsammans med en instruktör. Jag hoppas att få återkomma i ärendet!

(Detta bloginlägg räknas som nummer 02 av 53 i Blog53.)

  2 Responses to “Återuppta min dykning? PADI (blog53 02/53)”

  1. Kul med dykning! Jag tog själv certifikat (tvåstjärnigt SSDF/CMOS) någon gång när seklet var ungt. Dock blev det inte så mycket dykning då även jag blev rekommenderad att sluta. I mitt fall p.g.a ett problem med min ena hörselgång. Minns inte riktigt exakt vad som var fel men resultatet var att jag blev otroligt yr när jag skulle gå upp från “djupare” dyk på 25-30m. Vid uppstigning från grundare dyk var det aldrig problem.

    Jag minns tydligt hur arogant läkaren jag träffade den gången var. Minns inget namn men jag är rätt säker på att han var överläkare (Nyköpings lasarett). Han hade ett privat besök på rummet som han pratade med samtidigt som han slentrianundersökte mig. Det var den läkaren som tyckte att jag “skulle skaffa en ny hobby”. Synd att jag var så ung och naiv att jag bara köpte läget – det hade inte hänt idag!

    Det är nog hög tid att få ett nytt utlåtande. Tack för inspirationen till detta!

  2. CMAS ska det naturligtvis vara. CMOS har med ett annat intresse att göra 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.