May 172015
 

IMG_1415

Den senaste veckan har bjudit på ett par jaktliga aktiviteter. I torsdags besökte jag, Per H och Per-Eric H jaktmässan Elmia Game Fair i Jönköping. Egentligen hade vi inte tänkt åka dit och i stället vara nöjda med Swedish Game Fair på Tullgarn var annat år. Nu blev vi dock så sugna på jakt att vi improviserat bestämde under onsdagskvällen att åka dagen därpå. Både mässan i Jönköping och den på Tullgarn är riktigt bra mässor! Precis som en mässa ska vara med tillverkare och olika aktörer som visar upp sig. Goda möjligheter att prata med produktkunniga samt att få klämma och känna. Till och med så att vissa vapen går att provskjuta. Kort och gott, är du jaktintresserad så besök någon av dessa mässor!

En annan jaktlig aktivitet var lite pyssel i fredags med ett utav mina jaktvapen. Min Blaser R8 köpte jag med kaliber .223 remington. Den pipan har ett Carl Zeiss Victory Varipoint 2,5-10×50 kikarsikte och ASE Utra SL5 ljuddämpare. Bössan har kompletterats med en till pipa i kaliber .308 Win som jag fick hämta ut i veckan. Den pipan hade jag tänkt öva snabbt skytte med och optimera för kortare håll. Därför hade jag ett sikte hemma för den med låg förstoring som passar drevjakt och snabba jaktsituationer, en 1-6×24 från Swarovski. När jag monterade kikarsiktet och justerade var i längdled jag önskade dra fast det så betraktade Douglas mig med stor koncentration. Han försvann till sitt rum och efter en stund kom han tillbaka. Då hade han byggt ett eget gevär i LEGO som han visade. Det är något Douglas gillar och är duktig på, att betrakta funktioner och konstruktioner för att sedan tolka dem i LEGO och teckningar. Det är nog en liten mekanikkonstruktör i honom! 🙂

(Detta bloginlägg räknas som nummer 20 av 53 i Blog53.)

May 102015
 

IMG_1403

IMG_1404

Hemkommen från långresan så var det dags att fylla på diverse varor i hemmet, bland annat kaffe. Beställningar lades på olika webshoppar för olika kategorier kaffe. Bland annat beställdes ett upplägg som jag köpt tidigare och gillar. Möjligheten att prenumerera på espressorostade bönor från Åre Kafferosteri. Med denna prenumeration får jag ett paket per månad med nyrostade bönor. Jag tycker prenumerationen är smidig och att jag tycker om Åre Kafferosteris rostningar, därför jag köper detta. Tre månader kostar 1000:- och ger totalt nio 250 grams påsar, tre per månad. Köper man dessa en och en på deras webshop så blir slutsumman 9×120:- plus frakt 9×99:- = 1971:-. Månadens kaffe rostades 4/5 och jag hade mitt paket 6/5. Det kallar jag nyrostat! Jag tycker att har man en espressomaskin, då är en bra kvarn ett måste! Köp inte färdigmalt! Jag vill till och med utöka och ha en till kvarn så att jag kan ha olika bönor i dem. När man köper rostade bönor så finns det mycket mer att välja på som är riktigt vasst. Ser man till att handla på rätt ställen, till exempel Kaffemaskinen, då finns det nyrostade produkter att välja på. När du öppnar en så nyrostad påse som den från Åre, då möts du av gudomligt goda dofter!

Månadens paket från Åre med rostningen Ilomba #2 vet jag inte riktigt om jag vågar betygsätta men jag provar. Kaffets smak beror ju inte bara på bönan och rostaren, jag påverkar också genom hur jag maler, hur mycket jag laddar bajonetten och hur hårt jag pressar. Ett betyg på Ilumba #2 från mig blir 3,5/5 och anses som ett amatörbetyg.

Förutom det kvalitativa kaffet från Åre så inhandlades ytterligare kaffe. Pulverkaffet/snabbkaffet Nescafé Espresso Original som har blivit mitt standardkaffe när jag är i skogen. En kompromiss då jag vill ha hett vatten i termosen som kan användas till mer än kaffe. Men det fungerar bra. Ibland varierar jag och köper ett annat uppskattat pulverkaffe, Africafe från Tanzania. 250 kapslar Nespresso beställdes. Nespresso-maskinens fördelar över vår helmanuella Gaggia Classic är snabbheten och enkelheten när man inte har tid med kaffehantverk, samt att det blir renare kring den maskinen. Men i smakupplevelse så vinner Gaggia Classic 100 ggr av 100!

OBS!
Gällande mitt enkla bloggande; För det jag skriver om och det jag har synpunkter på, så har jag inte fått någon form av direkt eller indirekt ersättning som påverkar mina synpunkter. Skulle jag någon gång få någon form av fördel i form av ersättning, gåvor eller saker till låns, då kommer det tydligt att anges och mina synpunkter ska fortsätta vara just mina.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 19 av 53 i Blog53.)

May 032015
 

IMG_1371

Idag har jag haft en heldag ute i skogen. Dagen inleddes med årsmöte i Stavs Jaktklubb. Vi är i dagsläget, efter årsmötet, 14 man med ett par nyinvalda medlemmar. Årsmötet var rätt snabbt avklarat då vi dels inte har så många frågor att behandla, men dess utom har vi väldigt kul tillsammans och de frågor vi alla kanske inte tycker lika om, kommer vi ändå överens om efter bra diskussioner. Jag vet att alla jaktlag inte har så enkelt. Flera jaktlag verkar ha rätt konfliktartade årsmöten.

Efter mötet hade vi arbetsdag. Jag och en jaktkompis skötte älg och rådjursspillningsinventering. Det är av stor vikt att jägarkåren sköter inventeringar, observationsrapporter och rapporter över fällda vilt. Det är statistik som är väldigt viktig då den påverkar vilka vilt som ska tillåtas jagas, under vilken tid och i vilken omfattning. Just denna inventeringstyp går ut på att söka upp ett antal punkter. 40 stycken utlagda efter sidorna på en kvadrat enligt bilden nedan. Vid varje punkt ska spillningshögar inventeras. För rådjur räknas alla högar innanför 1,78 meters radie från punkten och för älg inom 5,64 meter. Endast högar med en viss given storlek (antal kulor) och med majoriteten av högen inom radien räknas. Dess utom ska de vara färskare än från trädens avlövning i höstas. Genom att vara så noga som möjligt och följa anvisningar blir statistiken jämförbar mellan olika områden (utförare) och över tid. Detta kopplas sedan till övriga inventeringmetoder och en uppskattning av stammarna för älg och rådjur kan räknas fram. Idag hade vi tur att skogspromenaden på fyra kilometer hamnade i trevlig skog att gå i. Inga tätningar där man knappt tar sig fram och ingen blötmark. Vädret var härligt idag och skogsturen var riktigt trevlig!

IMG_1386

(Detta bloginlägg räknas som nummer 18 av 53 i Blog53.)