Apr 242015
 

IMG_1203

En lyckad resa går mot sitt slut! Nu är det kväll i Singapore och i morgon kväll är det dags att borda flyget hem mot Stockholm. Då har vi varit här fem nätter sedan vi anlände från Sydney. Dagarna här i Singapore har varit givande. Barnen är mycket nöjda med besöken till attraktionerna på Sentosa där vi hunnit med Adventure Cove Waterpark, Universal Studios och SEA Aquarium. Bilden ovan är från ett besök på Long Bar, Raffles Hotel Singapore, ursprungsplatsen för drinken Singapore Sling. Vi är nöjda med vad vi hunnit med och det finns lite tid kvar till aktivitet i morgon, men som vanligt får man plocka önskemål lite här och där men en hel del kvar som vi inte hinner med så det finns mycket kvar till eventuell ny resa.

Dagen tillbringade jag i Indonesien. Tog en dagstrip dit med snabbåt medans resterande av familjen var kvar i staden. Jag åkte till ön Bintan och var mestadels kring Nirwana Beach Resort. Hela resort-området var väldigt rent, snyggt och välordnat. Jag blir dock lite ledsen när jag ser havet. Här finns mycket internationellt vatten och kanske kringliggande länders myndigheter har svårare att motverka utsläpp än hemma i Sverige med våra små innanhav. Det verkar vara en hel del säsongsbetonade problem med oljerester som kommer i land. Stränderna var välstädade men vid promenader på sidan om där det är stenigt så var det sorgligt mycket oljeklet och skräp… 🙁

(Detta bloginlägg räknas som nummer 17 av 53 i Blog53.)

Apr 192015
 

Igår gjorde jag ytterligare dyk med Dive Center Manly. Denna gång var dyken från båt söder om staden vid Magic Point. Dykplatsen är känd för en grotta där en grupp sandtigerhajar (engelska grey nurse shark, latin Carcharias taurus) håller till. Arten är utrotningshotad och antalet går ner. Vid denna dykplats håller de till i en grotta. Grottan är en fristad och där ska dykare hålla sig borta så de inte blir stressade. Dyket gick till så att vi satte oss på botten en bit utanför grottan. Lät hajarna bli lugna med vår närvaro och låta dem segla ut och in från grottan framför oss för att kolla in vad vi är för besökare. Hajarten är väldigt vacker och ser verkligen ut som vad jag tänker på när jag hör ordet haj. Den har typisk hajform och imponerande tandgarnityr som syns tydligt. Även om den ser farlig ut så är den inte det. Om man inte stressar eller hindrar dess väg bort så angriper den inte. Dess vanliga föda är fiskar mycket mindre än människor. De exemplar vi såg är ca två meter långa.

Den andra arten man kan ha tur att få se på denna dykplats är Sjödrake (engelska Weedy Seadragon, latin Phyllopteryx taeniolatus). Det är en sjöhästbesläktad kantnålsfisk som blir 45 cm stor. Mycket häftigt! Jag har sett sjöhästar på dyk tidigare men de har kanske varit 5-7 cm som störst. Dessa varelser är mycket svåra att hitta här och utdelningen är långt från 100% att få se en. De håller till lite längre ut och lite djupare än sandtigerhajarna. De är utvecklade att se ut som växtligheten där de gömmer sig. Kamoflaget är fullständigt. Så länge de är i tången med blad i samma storlek och färg så är de svåra att urskilja. Här hade vi tur. Dykguiden simmade först och bakom honom fyra andra gäster. Min dykkamrat, Trevor, och jag simmade ett par meter bakom sist i ledet. Alla de andra passerade denna sjödrake utan att se den, men Trevor hade ögonen med sig och hittade den. På videon kan man se hur den ändrar färg ibland. Det är när Trevors dyklampa kastar lite ljus på den. Han var den enda i gruppen med dyklampa och den är alltid bra att ha, även på ljusa dyk som dessa. Den väcker liv i färger och visar dem för dagsljuset från ovan har filtrerats de metrar de passerat vatten så att färger inte längre syns som de ska.

Både videoklippet på hajarna och på sjödraken är kanske inte toppbra… :-/ Min actionkamera är väldigt vidvinklig. Jag behöver vara riktigt nära för bra video. När man dyker med många andra så är det svårt att få läge att ta sig tillräckligt nära då man riskerar att skrämma iväg det man filmar och förstöra nöjet för hela gruppen.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 16 av 53 i Blog53.)

Apr 112015
 

IMG_0165

Senaste veckan har två dagar spenderats i Canberra och fem i Melbourne. Dagarna i Canberra tillbringades på museum. Australian War Memorial och National Museum of Australia. Det var även i dessa trakter vi fick se vår första vilda känguru. Efter motorvägen fick vi dess utom en glimt av en emu, den enda emu vi sett hittills.

De fem dagarna i Melbourne har varit riktigt givande! Vi hade tur och vädret blev mycket bättre än prognoserna. Första dagen blev promenad på stan och ett besök på Sea Life Melbourne Aquarium som höll mycket högre kvalité än tidigare besökta Sea Life Sydney Aquarium. Höjdpunkten här blev dock bilturen efter Great Ocean Road. Vid turistinformationen i idylliska och trevliga Lorne fick vi bra tips om lämpliga stopp efter sträckan. Vi stannade på två ställen som skulle vara bra för att se vilda koalor och lyckades bra! Vi såg ett gäng koalor på båda platserna. Turen tog en hel dag och resulterade i 500-600 körda kilometrar.

Imorgon är det dags att checka ut här i Melbourne och styra norröver tillbaka till Sydney för en ytterligare vecka där.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 15 av 53 i Blog53.)

Apr 042015
 

Efter Hongkong har vi nu varit en vecka i Sydney. Imorgon checkar vi ut och tar en roadtrip söderut mot Canberra och Melbourne. Veckan i Sydney har bjudit på så väl sol som regn och trevliga aktiviteter. Jag har hunnit med två dyk tillsammans med Dive Center Manly. Videon ovan filmade vi vid andra dyket. Det är en “Gloomy Octopus / Common Sydney octopus / Octopus tetricus”. Den gillade nog inte den gula färgen på dykhuset till actionkameran eller om den såg sig själv speglad i frontglaset. Båda dyken var från land vid Shelly Beach här i Manly där vi bor på hotell. Egentligen skulle jag ha dykt idag igen men kände mig inte helt bra i magen och har bokat in ett datum längre fram istället. Otur för nu missade jag båtdyket efter grey nurse shark idag men samtidigt lite tur då det blåser och går ordentlig sjö. Dyken var planerade från båt med en bra bits resa. Mitt ersättningsdyk blir per båt men till annat dykställe.

Efter vår tur söderöver kommer vi tillbaka till Sydney en vecka till innan det är dags att dra till nästa destination. Då ska vi försöka pricka in några aktiviteter som vi gärna ej vill missa och som inte har hunnits med denna vecka.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 14 av 53 i Blog53.)