Mar 292015
 

P1070872

Äntligen!
En semester vi väntat på sedan sommaren 2014 påbörjas! Det var så länge sedan som vi köpte flygbiljetterna och började planera. Första delsträckan gick via London där vi bytte till jätten Airbus A380 med en imponerande maxstartvikt på nästan 600 ton! A380’n tog oss till Hongkong där vi nu spenderat fyra dagar. Hongkong lades in som ett stopp till resans verkliga mål, dels för att dela upp flygningen i flera omgångar då det blir många timmar, men även för att det är en intressant destination. Flygningen till Hongkong startades “åt fel håll” med transfer i London. Från London flyger man nästan samma väg åt andra hållet för att passera över Gotland österut. Nästan 3 timmar i Luften till London och sedan 12 timmar till Hongkong. Totalt dörr till dörr blir det många timmar och med två söner (2,5/6 år) så är det tillräckligt att pressa in i en delresa.

P1070917

Fyra dagar i Hongkong ger endast ett smakprov och det vi valde att göra var bland annat att lägga en dag på Disneyland. Här träffade vi en hel del figurer som barnen gillar, bland annat Buzz Lightyear. Barnen har inte varit på något Disneyland tidigare och besöket blev en riktig fullträff. De andra dagarna lade vi på en dagstur till Macau och två dagar inne i staden. Jag hoppas att vi får tillfälle att återvända hit någon gång. Det finns fler saker att utforska som vi gärna genomfört om det hade funnits tid.

Nu är alltså vistelsen i Hongkong slut och vi befinner oss redan på resans huvuddestination. Mer om det senare.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 13 av 53 i Blog53.)

Mar 212015
 

Jaktledarutbildning

Denna vecka har jag besökt Svenska Jägareförbundet Östergötland för två dagars utbildning. På agendan var en jaktledarutbildning. Utbildningen gav information om olika delar av en jaktledares ansvar och rättigheter. Nu är inte jag kandidat till att bli jaktledare i vårt jaktlag men jag gillar vidareutbildningar och det är bra kunskaper att ha. Vi höll till på jaktskyttebanan i Trehörna nära Ödeshög. En och en halv dag lades på teori om säkerhet, etik, lagar med mera. En halv dag lades på några skjutövningar med kulvapen.

Jägareförbundet har fler intressanta kurser. De jag gärna vill gå framöver är dem om kötthantering. Till exempel styckning men även viltundersökarkursen.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 12 av 53 i Blog53.)

Mar 152015
 

PADI Enriched Air Nitrox EANx

Det blev lite av en nytändning med uppfräshningsdyket jag utförde i februari. Det gick ju fint, och med det i bagaget tillsammans med en uppdaterad dykmediskinsk undersökning så känns det tryggt inför kommande semester. Då kan jag boka en utfärd och känna att gjort mitt för att få ett bra och säkert dyk.

Nytändningen väckte tidigare idéer om vidareutbildning, något jag brinner för i alla mina fritidsintressen. Därför bokade jag PADI Enriched air diver specialty (Nitrox/EANx) hos Stockholmsbaserade dykskolan Alpin & Dyksport. Kursen är endast teoretisk och innefattar säkerhet, fördelar, nackdelar och planering när man dyker med en fördelning mellan kväve och syre som skiljer sig från luft. Blandningen i luft är 21% syre och 79% kväve och efter denna kurs har jag lärt mig planera med en syredel förhöjd upp till 40%. Kort sagt ger detta ökad tid under vattnet som fördel. Nackdelen är att man inte behöver komma så djupt innan hänsyn behöver tas för att inte få syrgasförgiftning.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 11 av 53 i Blog53.)

Mar 082015
 

Här kommer ett inlägg i ämnet Vildmarksmässan (på Stockholmsmässan i Älvsjö, Stockholm). Det är inte första gången jag skriver i ämnet och tyvärr med samma kritik: Vildmarksmässan 2012 var en flopp!. Jag bara måste skriva igen. Förhoppningsvis är det till hjälp för någon att spara tid och pengar. För ett besök är onödigt. En tur i skogen kommer ge er mer än vad detta är värt. Dess utom hoppas jag de som står för mässan kan lyckas hitta hit och förstå hur mässan upplevs, ta sig i kragen och se till att det förbättras.

Senast jag besökte mässan var 2012. Den var usel. Jag och mitt sällskap kände att mässan inte är värd att besöka i framtiden om de inte påvisar ett mer lockande program. I år gick vi i varje fall, tillsammans med några andra vänner. Vi hade låga förväntningar, programmet visade om möjligt ännu sämre upplägg än 2012… Vi gick med huvudsakligt mål att träffas vi fyra vänner och med ett minimalt mål att vi kanske kunde se något intressant. Målsättningen visade sig vara klok!

Vad är det då som gör denna mässa till usel?
Det finns inte många tillfällen där tillverkare kan samlas och visa hela sin bredd av utbud och närvara med kunnig personal som svarar på frågor och kör demo. Kanske till och med produktutvecklare kan visa sig inte bara för att ge svar på frågor, utan även ta in marknadsönskemål till framtiden. Allt det här saknas! Ett exempel; Tänk dig att du ska ut på fjällvandring i sommar. Du har en del utrustning men du behöver ett tält, ett gaskök och en sovsäck. Du vill se alla modeller från de märken du gillar. Du vill ställa frågor och få tips om detaljer du kanske inte tänkt på. Vad hittar du då på mässan? Ingenting! Ok, med några undantag, det fanns till exempel en seriös spistillverkare på plats. Det saknas mycket representation från de stora utrustningstillverkarna och affärerna. Inget på plats från Fjällräven, Lundhags, Bergans, Norrøna, Hilleberg, Petzl, Black Diamond, Addnature, Alewalds, Naturkompaniet….listan fortsätter….

Vad fanns det som var bra?
Trots att jag kapar helheten vid fotknölarna så finns det vissa ljuspunkter. Det finns några äventyrsresearrangörer på plats, organisationer kring turism på äventyrliga och natursköna resemål, knivmakare, trailrunningspecialister, GPS-tillverkare, etc. Det ges några föredrag. Men tyvärr är det för lite för att dra upp betyget på mässan.

Vad hittar man där som är helt fel?
Ok, för att njuta av livet så kan bra syn ge bättre förutsättningar. Men varför ska man behöva ha minst tre montrar med företag som ger laseroperationer av ögon? Är det rätt för en vildmarksmässa? Det finns fler exempel.

Söker du information om något upplevelse eller utrustning så ger det dig mer att söka på Internet, läsa forum och bloggar, ringa till företag, prata med vänner samt besöka seriösa friluftsbutiker. Glöm inte heller bort egen erfarenhet, att vara ute och testa saker ger mycket! Så väl glädje som kunskap!

Naturligtvis är det här givetvis kopplat till vad man själv tycker en mässa ska ge. Det är helt fritt för dig att gilla mässan. Personligen är jag inte ute efter mässklipp, mässpriser, orelevanta saker utanför temat och vad man kan uppleva som en “knallemarknad”. Jag vill att majoriteten av denna mässa ska vara närvaro av produktkunniga, inspirerande personer, arrangörer, närvaro av olika märkens kompletta produktutbud, introduktioner av nya modeller och bra föredrag.

Ni som arrangerar mössan:
Besök jaktmässan Swedish Game Fair. Var annat år på Elmia och var annat vid Tullgarns slott. Låt er inspireras av det seriösa upplägget och lär er utav detta!

Jag hoppas att prissättningen för utställare har någon form av anpassning efter utställarens förmåga och att man möjliggör för i varje fall ett tiotal icke vinstdrivande organisationer att närvara utan att det blir för dyrt för dem. Se till exempel till orientering och satsningen “Naturpasset”. En utmärkt introduktion för att få ut gemene man i skogen och med vunna kunskaper i att läsa kartan. Det kanske är där det startar som ungdom och ger intresset att fjällvandra senare i livet? Eller intresseorganisationen Geocaching i Sverige som även dem får ut folk.

Totalt, Vildmarksmässans betyg: 1 av 5 🙁

Här kan du hitta information om Vildmarksmässan:
Hemsidan
Instagram
Facebook
Youtube

(Detta bloginlägg räknas som nummer 10 av 53 i Blog53.)

Mar 012015
 

edu-chart

Äntligen har de senaste veckornas förkylning givit med sig. Senaste veckan har varit betydligt bättre. Det var bra för ikväll har jag haft ett dykpass inbokat som jag inte ville ha inställt. Dyket var med Fantasea Diving i Tibblebadet (Täby) och tillsammans med instruktör för att gå igenom alla övningar från PADI Open Water. Ett så kallat review-dyk (refresh/tuneup). Det var ju snudd på tio år sedan jag loggade föregående dyk så en avrostning med instruktör är smart att genomföra innan man ger sig på något annat. Passet startade med ett teoriprov som gick bra. Ett fel på gissningsvis runt 30-35 frågor. Efter det följde ett pass i poolen med alla de övningar och färdigheter som ska uppvisas i OW. Sammanfattningsvis kan man säga att de handlar om färdigheten att hantera sin dykning och lösa olika oplanerade situationer som kan uppstå så som att tömma vattenfyllda masker till mer kritiska som att dela luft med en pardykare. Viktiga moment i hanteringen är t.ex. att på ett bra sätt hantera sin flytkraft och klara av att hålla sig till ett beslutat djup. Alla övningar gick riktigt bra och jag fick med beröm godkänt. Nu är detta dokumenterat i dykloggboken och när det blir dags för dyk på semestern så gör det så väl mig som dykcenter nöjda. Då släpper dykcenter ut en på deras utfärder med tillförlit att man kan hantera dykningen och inte vålla problem för sig själv eller andra. Givetvis var det här inte bara nyttigt utan även kul. Det väcker en del minnen till liv från tidigare dyk och suget på nya dyk.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 09 av 53 i Blog53.)