Apr 302013
 

Foto 365 2013-04-30

Foto 365, foto nummer 120, tisdag 2013-04-30
Balkongodlaren Douglas vårrensar i sin smultronodling. De flesta plantor verkar må bra efter vintern. Han har fyra sorter men en utav dem som fyller en halv låda gav inte ett enda bär förra sommaren så den kanske byts ut.

Apr 292013
 

Foto 365 2013-04-29

Foto 365, foto nummer 119, måndag 2013-04-29
Inte olikt andra kvällar så försvinner timmarna på kvällen snabbt. Ikväll när barnen somnat var jag ut en sväng till lilla Frescati. Där promenerade jag en sväng i skogen. Det blev inte någon lång tur men den gav lite frisk luft.

Apr 272013
 

Foto 365 2013-04-27

Foto 365, foto nummer 117, lördag 2013-04-27
Jag kan fortfarande inte nå min hemsida från Internetkopplingen hemma. Tvingas koppla upp mig med VPN till arbetet och surfa till hemsidan via arbetets Internet. Allt på grund av en messup hos webhotellet one.com som jag skrivit om i tidigare inlägg. Såja, nu går det väl inte att missa mellan raderna att jag är besviken på dem…eller?
Ikväll tog jag en geocaching-runda till norra Djurgården. Även om det är korta turer ut i naturen så är det trevligt att komma ut. Nu måste jag börja anstränga mig och ta med systemkameran oftare. Bara man tar sig tid när man är ute så ser man detaljer här och var som är vackra. Här är fina reflektioner i vattenytan på en damm jag passerade.

Apr 272013
 

Foto 365 2013-04-26

Foto 365, foto nummer 116, fredag 2013-04-26, publicerat lördag 2013-04-27 på grund av problem med webhotellet one.com
Det är härligt med vårvärme. Nu har det varit flera sköna kvällar och det kändes som om det var dags att fixa till balkongen. Alla möbler togs in i duschen och fick sig en skrubbning. Mattorna dammsögs. När vi sitter på balkongen ser vi mot Sabbatsbergs Sjukhus. Ställer man sig utanför den nischade delen så ser man en bra bit över på Kungsholmen. Terrängen blir lägre nedåt Torsgatan så man kan se över husen. Så här ser det ut. Dagens bild. Tack och hej.

Apr 272013
 

Uppdaterad 21:16.

På Internet kommunicerar enheter med varandra med IP-adresser. Eftersom adresser inte direkt är användarvänliga så finns ett system där man använder vänliga adresser istället, t.ex. www.sunet.se. I bakgrunden och oftast utan vanliga svenssons kännedom så sker en översättning från den användarvänliga adressen till en IP-adress. T.ex. blir www.sunet.se = 192.36.171.156 vilket ju inte är lika lätt att komma ihåg. Denna adressöversättning sker med hjälp av DNS. DNS är servrar man frågar om IP-adressen för en användarvänlig adress. DNS har vissa brister när det gäller säkerheten och i ett led för att göra saker säkrare så börjar man införa DNSSEC. DNSSEC går ut på att svaren till användarens datum “stämplas” med ett sigill. Med rätt funktioner hos användaren så kan du dennes dator konstatera om det erhållna svaret är falskt och osäkert eller äkta och ok att använda.

Igår så implementerade mitt domänhotell one.com i samarbete med .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) DNSSEC på alla domäner som one.com hanterar under toppdomänen .se.

Problemet är dock att alla är inte förberedda att hantera DNSSEC-svar. Enligt one.com har Bredbandsbolaget och Telenor problem. Jag kör Tele2 hemma och det fungerar inte. Jag når inte min www.takayama.se från hemmet och jag har problem att nå min e-mailserver. På grund av detta är det inte uppladdad någon bild igår för mitt projekt foto365. Nu när jag skriver detta är jag uppkopplad via mitt arbete och VPN. Denna väg kommer jag åt www.takayama.se och kan skriva detta inlägg. Om det inte börjar fungera från hemmet så kan jag lägga upp bilderna denna väg.

Den som är kunnig förstår vilket skämt workarounden nedan innebär. För att dra en parallell så att ni som inte är IT-kunniga förstår. Om ni har problem med er hemtelefon och er operatör säger: “Det är lungt, vi har en lösning, lägg till en nia och en femma på slutet av telefonnumret så går det att ringa till dig.”. Då hjälper det dig inte alls. Nu kan du ringa till dig själv. Men att för att få nytta av lösningen så måste du nu sprida denna info om denna nia och en femma till alla som ska ringa till dig, inklusive dem som du vill ska nå dig fast du inte ens vet vem dom är. Hur gör du då? Ringer du upp alla i världen och berättar hur dem ska göra för att ringa till dig eftersom det inte fungerar att följa Eniro/telefonkatalogen/hitta.se?

Så här skriver one.com:

DNSSEC – .se domains – April 26, 2013 11:09 AM CET

Some customers having .se domains are experience problems with access to their domain.

.SE, the company responsible for the .se domain, has made an initiative to increase the security for the Swedish top-level domain, and have therefore implemented DNSSEC and asked us (One.com) to rollout DNSSEC on .se domain hosted by us.

This was done successfully on a group of .se domains during the last 24 hours, and should not have any impact on our customer’s access to their domain other than increasing the DNS (domain name server) security.

Unfortunately we have found out that some customers using Bredbandsbolaget and Telenor as internet provider can have difficult with accessing domains where DNSSEC are enabled, where we have requested them to look into this problem.

To limit the impact, then we are also in talk with .SE and are working on a temporary solution to disable DNSSEC.

We would also recommend customers who have this problem to change DNS server to 8.8.8.8. which is a name servers powered by Google which is fully compatible with DNSSEC.

Guides to change DNS:

Mac: http://www.computerhope.com/issues/ch001161.htm

Windows: http://www.computerhope.com/issues/ch001161.htm#1

For information about DNSSEC:

http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System_Security_Extensions

We apologize for any inconvenience and hope for your understanding.

Uppdatering från one.com:

Update – April 27, 2013 12:52 PM CET

Telenor have solved the issues, but unfortunately some customers using Telia and Bredbandsbolaget as internet provider can still have difficulties accessing domains where DNSSEC are enabled. We are in a dialog with Telia and Bredbandsbolaget, and we have requested them to look into this problem.

Please read more information below, regarding how to work around the issue, by using Google’s DNS service.

We apologize for the inconvenience this is causing, and hope for your understanding.

Apr 252013
 

Foto 365 2013-04-25

Foto 365, foto nummer 115, torsdag 2013-04-25
Efter nattning av barn ikväll ringde jag Per och föreslog en promenad. Barnen har försett mig med förkylning så jag avstår löpning. Vi träffades vid Kristineberg och promenerade runt Alvik, Stora Essingen, Kungsholmen till Rålambshovsparken och tillbaka till Kristineberg. Riktigt skönt och nu klockan 23 när jag skriver detta är det fortfarande 10C ute.

Apr 242013
 

Foto 365 2013-04-24

Foto 365, foto nummer 114, onsdag 2013-04-24
Efter helgens jakttur har det hänt något med bilen. Troligtvis något som brustit efter all grusvägskörning. Jag körde med förstånd på de gropiga grusvägarna men vid ett tillfälle kom jag till ett vägparti där grusvägen var så mjuk av vatten att den ej kunde bära. Bilen sjönk ner djupt och lämnade djupa däckspår på grusvägen. Underredet skrapade i, så djupt sjönk bilen. Jag var tvungen att gasa för att inte fastna. Då kom jag in på en skogsväg där jag dess utom tvingades passera samma parti igen för att komma ut ur skogen. Det var troligtvis då som något gick sönder. Bilen har varit hos Bilia idag som konstaterat att det inte är någon fara för olycka eller förvärrad skada att köra vidare. Jag fick en verkstadstid för att åtgärda först om två veckor. Ikväll var jag till OK Q8 för att skölja av allt grus, främst under. Men det var en nyhet för mig hos OK Q8, man får inte längre spola med vatten på verkstadsplatser med lyft, vilket var precis vad jag åkte dit för. För hög olycksrisk på grund av halkskador säger de. Nu fick jag ta en plats utan lyft och krypa omkring på golvet för att spola under.

Apr 232013
 

Foto 365 2013-04-23

Foto 365, foto nummer 113, tisdag 2013-04-23
Dagarna går för snabbt. Rätt vad det är så har hela dagen passerat. Varje dag tror jag att jag ska hinna med någon mer kreativ fotografering men under dagarna i all hast så glömmer jag bort det. När jag kollar så har jag i varje fall tagit foton varje dag men det blir rätt repetitiva foton. Hoppas jag finner mer tid och energi till att vara mer kreativ framöver.

Apr 222013
 

Foto 365 2013-04-22

Foto 365, foto nummer 112, måndag 2013-04-22
Efter att Hanna kommit hem från arbetet idag så åkte Douglas och jag en tur ner till Gallerian. Vi tog buss 69 dit och hem som går nästan dörr till dörr. Douglas pratar konstant och lägger märke till allt möjligt. Vi har roligt och det är definitivt inte svårt att hitta samtalsämnen. På Gallerian gick vi in på en leksaksbutik och där såg Douglas denna jätte-Playmobil som han gillade. De kommersiella företagen kan sin sak och vet hur man imponerar på de små.