Jan 262013
 

Sommaren 2012 genomförde jag vandringsloppet Fjällräven Classic tillsammans med min kompis Per Hopstadius. Det är en härlig vandring om 110 km från Nikkaluokta till Abisko. Våra platser i startgrupp 1 hade vi köpt direkt när försäljningen började i oktober 2011, så vi hade haft gott om tid till förberedelser. Att köpa biljetterna direkt vid släppet är klokt för det här är ett uppskattat och populärt vandringslopp med deltagare från hela världen. Startgrupp 1 blev slutsålt snabbt!

En fundering vi hade inför loppet var resan till och från Kiruna. Vi ville flyga och våra funderingar var kring biljettpriser. Vi tänkte att med ett behov av biljettinköp på reguljärflyg nästan ett år i förväg så kunde vi lära oss lite om den marknaden och hur man gör smarta affärer. Det vi lärde oss är att det är oberäkneligt! Det var bara en aktör som trafikerade sträckan, SAS. De hade ett par avgångar per dag. Vi vågade inte vänta hur länge som helst och riskera bli utan biljetter. Vi köpte våra biljetter tidigt, redan i oktober 2011. Efter det var samma biljettyp både nere på halva priset mot var vi betalade och också uppe i betydligt högre summor. Det svängde fram och tillbaka och antalet platser som var kvar av billigaste biljettypen svängde också upp och ner i antal! Kort och gott, vill man flyga någonstans och det finns biljetter i prisklass som motsvarar ens behov, köp med en gång och strunta i vad som händer med priset sedan!

Fjällräven Classis reklam i SAS kundtidning
Redan på flyget upp fick vi en skön känsla om vad som väntade! I stolsfickan vid våra säten på flyget låg SAS kundtidning. Ett uppslag bjöd på denna härliga bild. Visst ser det härligt ut!?

Camp Ripan Kiruna
Per och jag var inte så inbitna i detta att vi ville tälta före och efter loppet. Det räcker med nätterna under vandringen. Inte för att vi hade något emot att tälta, men det är uppskattat med lite bekvämlighet också. Vi hade bokat ett varsit enkelrum på Camp Ripan en natt. Det var stora rum med gott om plats. Pers rum hade ingången till vänster och min var till höger.

Fjällräven Classic incheckning
Incheckningen till loppet var på en skola intill Camp Ripan. Där fick vi våra kartor, vandringspass, avfallspåsar och signalröda säkerhetsskynken. Vi fick också välja frystorkad mat, gasmängd och det fanns en sorts bröd att ta utav. Naturkompaniet hade en provisorisk butik och Fjällräven hade en enklare kaffeservering.

Mountain House
Den frystorkade maten vi fick välja utav var olika rätter från tillverkaren Mountain House. Varken jag eller Per hade erferenhet utav detta märke. Vi hade googlat på Mountain House före resan till Kiruna och hittat många synpunkter, nästan alla var negativa och gav indikationer på några rätter att undvika. Så här efter loppet kan jag instämma med dem som skriver negativt om märket! Oj, oj, oj vad mycket sämre det var än de rätter man provat från andra leverantörer! Usel smak! (Nu på loppet 2013 byter man leverantör.) Det bästa vi provade under träningsvandringar inför loppet var Blå Band Expedition meal Ola Skinnarmos pasta carbonara.

Fjällräven Abisko Lightwight 2
Vi gjorde en sista generalövning att sätta upp tältet, ett Fjällräven Abisko Lightweight 2. Vi delade upp så jag fick tältet i min ryggsäck och Per fick tältpinnar och bågar i sin.

Vi hade åkt till Kiruna med dagens första flyg. Vi hade gott om tid. Efter incheckningen gick vi på promenad i Kiruna. Kollade runt, fotograferade och laddade oss med skräpmat.

Jan 252013
 

Foto 365 2013-01-25

Foto 365, foto 25, fredag 2013-01-25
Stockholm Centralstation. Inväntar direktbussen till arbetet i Nacka Strand. Centralen är sedan flera år, och kommer i flera år till att vara en rörig ful arbetsplats.