Mar 102012
 

Vildmarksmässan 2012 var världens flopp! Riktigt usel och varken värd spenderad tid eller spenderade pengar! Eftersom jag vet att en del utrustningsinköp ska ske i år så hade jag verkligen sett fram emot mässan. Jag behöver bland annat köpa ett tält och en sovsäck. Jag hade sett ut några modeller som jag trodde på, t.ex. ett tält från Fjällräven. Jag hade räknat med att mässan skulle bjuda på tillfällen att tala med kunniga trevliga representanter från olika tillverkare och större butiker. Tyvärr visade sig möjligheterna vara väldigt begränsade!
Mitt tips om ni läser detta idag och funderar på ett mässbesök imorgon, söndag. Gå inte! Lägg tiden på ett besök ute i naturen istället!

Mar 032012
 

Ända sedan jag började med geocaching så har det funnits vissa cacher som lockat extra mycket. Anledningen till det kan variera från cache till cache eftersom hobbyn är så bred, den kan utföras på många sätt och med många olika typer utav upplevelser. Bland upplevelser man kan få finns definitivt naturupplevelser, att få se nya ställen man inte kände till tidigare och att få besöka platser som kan kräva ansträngningar för att nå. Många andra upplevelser kan räknas upp men just dessa tre nämnda erbjöd cachen Sparin som jag haft ögonen på över ett år. Sparin är ett grund i Mälaren. Det ligger rätt isolerat och det är inte många ställen på Mälaren där man har så långt till land. På platsen finns det inte så mycket. Det är en radarreflektor placerad på ett fundament. Själva grundet bryter ej vattenytan. Men även om det låter spartanskt så hör jag till dem som ändå uppskattar att besöka sådana platser!


Sparin sjökort
Hur når man då denna cache? Svaret beror på årstiden. I somras var mina geocachingkompisar hit. En utav dem har båt och de loggade rätt många svårtillgängliga Mälar-cacher under en dag. Tyvärr kunde inte jag följa med just den dagen. Eftersom jag inte har någon egen båt blir det svårt att nå platsen sommartid. Min förhoppning var alltså att vänta till denna vinter och att isen medgav att jag kunde ta mig hit. En bit in i denna vinter kändes det hopplöst mild och varmt men så vände temperaturen och Mälaren fick chansen att lägga sig. Sjökort studerades på Eniro för att planera färdvägen. Iskonditioner följdes i sparsamma rapporter på Isplanket. Speciellt intressant var de farleder som passerar i grundets närhet. Det händer att isen bryts där. Det gör att en tur på isen kan behöva avbrytas om man stöter på en ränna med öppet vatten eller dålig is. Har man riktig otur bryts rännan när man är på fel sida för att ta sig tillbaka.


Nu hade jag lagt in bevakning på denna geocache. Allt som loggades på den skickades ut på mail till mig. Det började hända grejer en bit in i februari. Bland annat kom en logg från cacheägaren Trang som rapporterade om bra förutsättningar.


Track från Garmin GTU-10 (Sparin) 1
Även om förutsättningarna är bra så råder det delaktiga meningar om hur man ska vistas ute på isen. Jag vet att många tycker det är vansinne med en solo-tur. Det var precis var jag genomförde, jag var ensam på utflykten. Det är en risk och jag tog den. Den totala risken försökte jag i varje fall reducera. Min hustru var väl informerad om mina planer och hålltider. Jag hade med min en tracker som jag köpt. En Garmin GTU-10. Det är en GPS med inbyggd mobildel för GSM/3G/GPRS. Den skickar regelbundet min position till en server på Internet så länge som jag är inom mobiltäckning, oavsett operatör och i hela Europa. Med hjälp utav denna kunde min hustru se var jag befann mig och att jag var i rörelse. Tracken ovan visar en del utav min tur inklusive delar i bil.


Track från Garmin GTU-10 (Sparin) 2
Här visas tracken från promenaddelen.Så här såg den inspelade tracken från min GPS ut. Det är en Garmin GPSMAP 62s och den tracken skickas inte med modem eller något sådant, den har jag tankat ur min GPS väl hemma igen.


Avstånd fågelvägen till Sparin från parkeringen
Från parkeringen var det nästan 3km promenad över isen till Sparin. Nu blev det promenad för mig eftersom jag inte har några skridskor. Under promenaden hade jag ryggsäck. I den fanns mobiltelefon i vattenskyddad behållare, kläder i vattentät påse, varm dryck och lite att äta. Kläder i påse är bra. Om man går igenom isen så har man något torrt att ta på sig men det fungerar också som flythjälp. Givetvis hade jag isdubbar och pik/stav att prova isen med. Det man kan ha mer som jag inte hade är en kastlina. Dagen var vacker och det var mängder utav skridskoåkare ute så även om jag var ensam så hade en lina varit bra om jag eller någon annan hamnat i nöd.


Råk vid Sparin 2
100 meter före Sparin fanns en råk. Den var jättelång i ost-västlig riktning. Omöjlig att runda. Många skridskoåkare passerade på några platser. Jag observerade dem och närmade mig försiktigt en utav dessa passager. Kände mig för med stav/pik på den återfrusna isen och hittade ett ställe med bra is.


Passage av råk 1
Min passage.


Daniel Takayama på Mälaren vid geocachen Sparin
Geocache Sparin 1
Råk vid Sparin 5
Råk vid Sparin 4
Snö på is macro 2
Garmin GPSMAP 62s Sparin
Skridskospår i snön
Råk vid Sparin 3
Geocache Sparin och Daniel
Väl framme vid Sparin satt jag en stund för att njuta av kaffe plus chokladkaka. Under tiden jag satt där passerade säker 150 skridskoåkare! Vissa grupper så många som 30 personer. Ett par hjälpte mig med att fotografera mig på platsen. Turen uppskattades av mig. Det var en strålande härlig dag. Det var roligt att besöka en plats som inte så många besöker. Jag vill framföra ett tack till Trang för denna cache och för hans andra cacher av samma kaliber!

Mar 032012
 

Brunbjörn (latin Ursus arctos)


Nu på torsdag 8:e mars slår portarna upp för Vildmarksmässan i Älvsjö. Jag tänker besöka mässan även i år och har gjort det de senaste åren. Jag gillar verkligen den här mässan! Att få känna och klämma på massor av utrustning som man inte ser i butik annars. Att få tala med intressanta och kunniga personer om upplevelser och utrustning. Det uppskattar jag! En viktig händelse om man gillar att bevaka vad som händer, inte bara med utrustning utan även hos arrangörer av upplevelser. Bilden ovan har jag tagit själv. Den är fotograferad med en Canon EOS 40D + Canon EF 70-200 f2,8L USM @ 200mm. (ISO 800, 1/200s, f2,8.) Jag fotograferade bilden ifrån ett gömsle vid ett besök hos Håkan Vargas Sundberg och hans hustru Eva. De driver företagen Sweden Wildlife och Vargas Vildmarkslodge. Deras anläggning ligger naturskönt i Hälsinglands inland och arten på fotografiet är givetvis en brunbjörn, latin ursus arctos. Håkan och Eva är exempel på företag som visar upp sig och erbjuder upplevelser. Just i år har Håkan inte bara en monter utan håller även seminarier om björskådningen hos dem. Det här är något jag verkligen vill rekommendera. Gå på seminariet, prata med Håkan men framför allt, åk till dem och besök gömslet. Det är värt var enda krona!


I år är mässan extra viktig för mig. Anledningen är att jag och min kompis Per ska vandra Fjällräven Classic. Till det loppet har jag en del utav den utrustning som jag behöver. Men det är några saker som jag vill inhandla före loppet. Bland annat ett tält och en ny sovsäck. När man har behov av sådan utrustning är mässan guld värd! Ett jättebra tillfälle att få tips och råd. Har man tur så kan det vara erbjudanden på just det man vill ha. Jag hoppas på att hitta något utav det jag behöver!