Dec 302011
 

Jag använder VMware Player för att köra några virtuella maskiner. Till en början var det enbart en maskin som hade många olika roller i det jag laborerade med. Då var det inte några problem med enda virtuella maskins nätverks-konfiguration och alla behov jag hade uppfylldes. Med tiden ville jag utveckla min lab-miljö till att vara flera virtuella maskiner med olika roller fördelade per maskin.

Kraven blev så här:
3 virtuella maskiner.
OS MS Server 2008 R2 64bit.
Statiska IP-adresser.
1 domain controller för en domän (inkluderande en DNS).
Alla 3 maskinerna på samma IP subnet med obegränsad kommunikation mellan dem.
Alla 3 maskinerna ska ha Internet-åtkomst.

Problem uppstod när jag satte upp lab-miljön enligt kraven ovan och saknade kontroll över närverksinställningarna. Det kändes instängt och fyrkantigt. Vid tilldelning av nätverkskort till den virtuella maskinen så passade inget alternativ bra för helhetsbilden. Dess utom önskade jag kontroll över vilket IP subnet som ska användas och hur stor del av mitt subnet som ska gå till DHCP-scope’t och vad som blir över till mina statiska tilldelningar.

Känner ni igen scenariot? Då kanske det här kan hjälpa er. Lösningen är inte så svår. 🙂 Efter lite googling hittade jag att VMware Player har ett gränssnitt för att konfigurera näten, det är bara det att den binären installeras inte default, så handpåläggning krävs för att få den på plats. Det är lösningen på kontrollen över näten!

För att uppfylla mina krav ovan om att alla maskiner ska vara på samma nät, så vill jag i i Virtual Machine Settings tilldela ett nätverkskort per maskin av typen Host-only. Efter detta har maskinerna obegränsad kommunikation med varandra och jag har skaffat mig kontroll över IP subnet samt adresser för DHCP och statisk tilldelning. Men det här ger inte någon utav maskinerna åtkomst till Internet via min värddator. Lösningen på det kan göras på lite olika sätt. Jag valde att i Virtual Machine Settings tilldela ytterligare ett nätverkskort till en utav maskinerna av en typ som ger åtkomst till Internet. Jag valde typen NAT men det borde fungera bra med Bridged också. Sedan aktiverade jag Internet-delning på denna maskin och de andra maskinerna får åtkomst till Internet via maskinen.

I min lab-miljö har jag en server som agerar domain controller. Den kommer alltid att vara igång när jag laborerar. Därför föll valet naturligt att tilldela det extra nätverkskortet till den. Har man den avstängd, ja då försvinner naturligtvis Internet-åtkomsten för de andra maskinerna. Mina maskiner med endast ett nätverkskort av typen Host-only konfigureras att ha både DNS och default gateway till IP-adressen på det nätverkskort som har typen Host-only i min virtuella maskin med två nätverkskort och Internet-delning.

Så där! Nu är all kommunikation på plats och under användarens fulla kontroll! 🙂 Hoppas det här kan vara till någon hjälp. Nedan följer några print screen’s på arbetet. Notera att med nya versioner av VMware Player kan förutsättningar förändras både till det bättre och till det sämre. När du läser det är kanske det är helt förlegat.

VMware Player Nätverk 01
Extrahera alla filer i installationspaketet (EXE-filen) till en mapp, här kallad katalognamn.


VMware Player Nätverk 02
I mappen ovan, sök upp filen network.cab.


VMware Player Nätverk 03
Öppna filen network.cab och i den, sök upp filen vmnetcfg.exe.


VMware Player Nätverk 04
Kopiera in filen vmnetcfg.exe i mappen för din VMware Player-installation.


VMware Player Nätverk 05
Om du startar vmnetcfg.exe så får du kontroll över konfigurationen av de nät som tilldelas med de olika typerna. Eventuellt kanske du måste tilldela olika typer till dina maskiner först så att de används (se nedan)???


VMware Player Nätverk 06
Tilldela två nätverkskort till din gateway-maskin. En utav typen Host-only och en av typen NAT.


VMware Player Nätverk 07
Konfigurera IP på NAT-nätverkskortet. Jag valde statisk och en lämplig IP utifrån vad jag hade konfigurerat med vmnetcfg.exe.


VMware Player Nätverk 08
Aktivera Internet-delning på NAT-nätverkskortet.


VMware Player Nätverk 09
Konfigurera IP på Host-only nätverkskortet. Jag valde statisk och en lämplig IP utifrån vad jag hade konfigurerat med vmnetcfg.exe. OBS! Ingen default gateway konfigureras.


VMware Player Nätverk 10
På övriga maskiner tilldelas endast ett nätverkskort och det av typen Host-only. Gör om det för varje maskin, i mitt fall två.


VMware Player Nätverk 11
Konfigurera IP adress på det enda nätverkskort som finns i övriga maskiner. Jag valde statisk och en lämplig IP utifrån vad jag hade konfigurerat med vmnetcfg.exe. Här konfigureras defult gateway till den IP-adress din gateway-maskin har på sitt Host-only nätverkskort.

Dec 272011
 

Okay, nu är det ändå så mycket som 227 dagar kvar till vår startdag för vandringsloppet Fjällräven Classic. En rätt lång tid kan man tycka. Men ni kanske upplever tillvaron som mig, att rätt var det är har en lång tidsperiod passerats med något man i efterhand upplevde som rasande fart. Det är alltså dags att i varje fall börja tänka på sin utrustning. Som jag ser det finns det tre stora fördelar med att skaffa utrustningen i tid. Två ekonomiska. Du kan sprida dina inköpskostnader över en längre tid, för räkna med att bra saker kostar. Den andra ekonomiska är att ha koll på marknaden under en längre tid, för under denna tid passerar du säkerligen flera rea-perioder. Till slut kanske just det du söker är ordentligt nedsatt i pris. I dagarna kan man hitta en hel del grejer på mellandagsrea och framme i mars kanske man hittar något på Vildmarksmässan. Den tredje stora fördelen är att du hinner ha glädje av, och använda din utrustning innan vandringen. Då vet man hur(/om) den fungerar. Du har hunnit lära dig hur dina fötter kommer överens med dina kängor. Du vet hur ryggsäcken ska vara justerad. Du vet hur tältet sätts upp. Du kanske ser ännu fler fördelar än dessa tre? Kanske någon du vill rangordna högre än mig.

Viss utrustning är det för mig ett krav att äga själv. Kläder och kängor har jag helst egna. Men annan utrustning kan man ju låna. Det kan vara ett sätt att hålla nere kostnader, speciellt om man inte är i naturen för övrigt, för varför lägga flera tusen på ett bra tält som endast får komma ut i sitt rätta element under en enda vandring? Låna, det är ju en fjärde fördel med att vara ute tidigt! Om du är sugen på en speciell ryggsäck men inte provat den så kanske du hinner låna en ryggsäck och prova den om du är ute i god tid.

Hur väljer man då sin utrustning och vad för faktorer påverkar?
Ekonomi. Vad får din pryl kosta och hur fördelar man sin budget på olika prylar?
Vikt. Hur lätt ska din pryl vara och hur får vikten påverka andra faktorer som pris och komfort? Hur fördelar du din viktbudget?
Komfort + temperaturspann. Ska/måste en pryl enligt din mening ha bra komfort även om det påverkar pris eller vikt negativt? Vilka lägstatemperaturer ska t.ex. din sovsäck klara?
Design. Är det viktigt för dig att din pryl är snygg, har rätt funktion eller både och?
Tillgång. Finns din pryl att få tag på? Du kanske behöver ett tält nu men det du vill ha släpps inte på marknaden för än om sex månader. Din storlek kanske är svår att hitta.
Användningssätt. Ska du enbart använda din pryl på långa turer i fjällen eller ska de vara all-around?

Primus EasyFuel
Kök,
Jag har ett kök sedan några år tillbaka. Det är ett Primus EasyFuel. Köket väger 346 gram (utan bränsle). Prisexempel 818 kr hos outnet.se. Det är inte marknadens lättaste kök men tillräckligt lätt för mig. Köket är enkelt att använda och står stabilt. Det har inget integrerat vindskydd. Ska man använda sitt kök vintertid så finns det andra lämpligare kök än detta där bränslet är effektivt i låga temperaturer, gas blir ineffektivare med sjunkande temperatur.

Fjällräven Kajka 85 liter olivgrön
Ryggsäck,
Jag köpte en ryggsäck i somras inför vår semester i Grövelsjön. Det blev en Fjällräven Kajka, olivgrön och i storleken 85 liter. Den väger 3150 gram. Prisexempel 3499 kr hos Naturkompaniet.
Under Vildmarksmässan våren 2011 lyssnade jag på ett föredrag av Fjäderlätt. De presenterade sin metod 343, 3 for 3. 3 för 3 går ut på att de tre tyngsta prylarna, tält, sovsäck+liggundrerlag och ryggsäck, ska hamna på en totalvikt om max 3 kg. Visst, det är väl på dessa tunga prylar man kan spara in vikt och inte på att kapa skaftet på sin tandborste. Men här spelar de påverkande faktorerna in. Beroende på hur du fördelar din vikt får du mer eller mindre över till t.ex. din ryggsäck. Jag har valt en ryggsäck som kommer att totalhaverera 343-metoden i en stor krasch! Enbart min ryggsäck väger över tre kilogram och det utan att jag lagt i varken tält, sovsäck eller liggunderlag… Men jag tror på min ryggsäck och att jag kommer uppskatta de detaljer som finns där men som samtidigt gör den tyngre.

Lundhags Professional High
Kängor,
Tidigare hade jag ett par sköna Meindl kängor. Jag hade haft dem i många år och var nöjd med dem. Det var perfekt eftersom jag räknade med att använda dem under vandringen nästa år och jag var van vid dem. Tyvärr gick de sönder för ett par veckor sedan. Ena kängan sprack sönder till den grad att jag inte ville laga dem. Eftersom jag använder kängor då och då så köptes ett par nya rätt snabbt. Valet blev ett par Lundhags Professional High. Vikt 1720 gram och de köptes för 3799 kr hos Kängspecialisten. Jag har redan använt dem en hel del, faktum är att jag gjorde en chansning redan andra dagen och hade dem på en >20 timmar lång extrem geocaching-tur… Rätt oklokt men jag hade andra skor redo om fötterna hade protesterat. De är dock hur sköna som helst! Mycket skönare än mina kasserade Meindl! 🙂 T.o.m. den första turen gick smärtfritt. Jag är lycklig över att jag köpt dem och tror de blir jättebra till vandringen!

Kommentar om packningens vikt under Fjällräven Classic:
Enligt reglerna måste du ha med dig viss utrustning. Erfordrad utrustning specificeras bra i reglerna. Dock får ett sällskap dela på viss utrustning. T.ex. tält och kök. Det innebär i vårt fall att vi fördelar lasten så om jag bär tältet så bär Per kök med utrustning. Det här vinner vi på både i packningsvikt och i ekonomi med färre inköp.Disclaimer!
Observera att jag är en glad amatör som skriver om mina upplevelser. Jag är inte på något sätt proffs när det gäller friluftsliv. Om du inte vet hur du ska göra dina val, så gå till en fackbutik och tala med en kunnig person.
Dess utom vill jag påpeka att jag inte har någon form av rabatt, sponsring eller annan koppling till de företag jag nämner i bloggen.

Dec 252011
 

I flera år har jag känt till Fjällräven Classic, ett vandringslopp som årligen arrangeras av Fjällräven i storslagen Svensk natur. Men först på senaste året har jag studerat konceptet närmare och då dröjde det inte lång tid för än jag beslutat mig att genomföra loppet. Det på senaste tiden nytända intresset för Svensk fjällvärld kan säkert kopplas till de trevliga sommarsemestrar vi haft i Grövelsjön de senaste två åren tillsammans med familjen Morgsterious. Gamla idéer och mål har väckts till liv och de kommer inte alla att få uppfyllas genom detta lopp, men vad sjutton, man kan ju inte göra allt samtidigt! 😉 Loppet sträcker sig 110 km från Nikkaluokta via Kebnekaise och med mål i Abisko. Vid Kebnekaise passerar loppet vid STF-stationen och man behöver inte passera via toppen. Annars är just toppen en utav mina gamla mål som legat i dvala.

Nu var jag tillräckligt fokuserad på mitt mål för att anmäla mig. T.o.m. så fokuserad att jag inte tvivlade på att genomföra loppet själv om ingen kompis ville slå följe. Biljetterna släpptes i början på oktober och jag köpte min direkt samma timme som släppet. De populära startgrupperna sålde slut snabbt och i november blev samtliga startgrupper slutsålda, så den som vill hitta en startbiljett nu får försöka köpa från någon som ändrat sig och inte längre vill genomföra. Efter köpet informerades några runt omkring mig att jag köpt biljett i startgrupp 1 och de gavs chansen att själva köpa sina biljetter om de ville följa med. Den jag hade gissat på som säkraste kortet, Jimmy E, avstod erbjudandet till förmån för annat äventyr i samma område. Som familjefar får man prioritera den tid man kan spendera borta från familjen och i sommar blir Jimmys prioritering en topptur på Kebnekaise! Till min glädje hakade Per H på! En kompis med liknande intressesfär som mig.

Nu är det ca nio månader kvar till loppet men förberedelserna har redan börjat. Jag hoppas att få återkomma med fler inlägg om detta. Vi ska träna, välja ut och köpa utrustning, se till att kängorna är så bra vi kan få dem och se till att vi inte testar nyinköpt utrustning för första gången uppe på fjället.

Det här är verkligen något jag ser fram emot, både med glädje och med respekt inför uppgiften!

Dec 252011
 

Det konto jag använder vid geocaching startade jag hösten 2010. Efter ett par veckor från att jag öppnade kontot kom jag på ett mål, att testa om jag klarade av 100 found loggar till årsskiftet 2010/2011. Det gick, jag loggade #100 på nyårsaftons morgon. Då fick jag lite blodad tand. Funderingar kom upp om vad för mål som var lämpliga till årsskiftet 2011/2012. Det egentliga målet är naturligtvis att göra något jag tycker är roligt, men för att kvantifiera det hela så blev målen att nå 500 found loggar samt att logga alla geocacher av typerna traditional, multi, letterbox hybrid, earthcache och webcam och wherigo, inom ett egendefinierat område av Stockholms innerstad + Bergshamra. Det man kan notera på cachetyperna är att jag ännu inte gått in för att lösa alla lysande och givande mystery/unknown-cacher som finns i området. Jag har dock tjuvstartat lite med dem.

Nu är året snart passerat och de få kvarvarande dagarna kommer inte nämnvärt att påverka mitt resultat. Det första målet, 500 found loggar, visade sig nåbart med enkelhet. Jag behövde logga 400 founds för att nå 500 totalt och tills idag har jag loggat 851 med totalen 951. Där överträffade jag mitt mål med råge!

Mål två, att logga alla cacher av utsedda typer i mitt målområde, det blir ej nåbart till årsskiftet. Det har gått bra men det når ej ända fram. Jag har lite bättre koll på vad jag har kvar än vad jag faktiskt loggat under 2011. Kartan nedan visar de kvarvarande:

Kvarvarande fördelar sig så här:
5 st traditionals
10 st multis
4 st wherigos (som geocaching.com-kartan visar som frågetecken vid denna zoom-nivå, precis som unknown, men unkown är bortfiltrerade)
Totalt 19 st kvar i målområdet. Av dessa 19 är 2 st traditionals disablade, det syns inte heller på denna zoom-nivå. Hur som helst så har de ej gått att logga på ett tag. Resten är det egentligen bara att ge sig på. De två på Fjäderholmarna kräver ju lite planering. Speciellt multin som jag vet slutar på ön bredvid dit reguljär båttrafik inte går. Två traditionals på norra delen kräver klättring. Den nyaste multin på Söder är lång och tar lite tid.

Hur har det då gått? Vi kan se mina glada gubbar, loggade founds på denna karta:

Även denna karta från geocaching.com har lite egenheter. Här handlar det inte om zoom-nivåer utan om arkiverade geocacher. Alla geocacher man loggat found på men som är arkiverade presenteras ej på kartan. Det kanske inte är så många men i varje fall några.
På kartan är inte mystery/unknown-cacher bortfiltrerat så ni kan se att det finns en hel del sådana inom mitt målområde. Det innebär också att några glada gubbar representerar just loggade mystery-cacher och inte dem jag koncentrerat mig på.
Av alla glada gubbar är även en delmängd loggade under slutet av 2010. Men eftersom jag loggade 100 founds under 2010 och rätt många var utanför stan så uppskattar jag att kanske 70 glada gubbar är från 2010 och 200+ från 2011.

Varför nådda jag inte båda mina mål?
När jag är ute så ska det vara för att jag vill, att jag har tid och att det ska vara roligt. Jag är gärna med min familj och hur jag har förvaltat den tid jag har haft över för denna hobby har anpassats efter vilka olika turer som stått till buds vid varje tillfälle. Ofta slår jag följe med andra kompisar inom hobbyn och då åker vi till områden som passar alla i gänget. Det innebär oftast att det inte blir i innerstan. Men det innebär lika ofta att det blir ett mycket bättre område än innerstan! Områden som kan ge betydligt bättre upplevelse både i natur, den motion man får och allmän kvalité på cacher. I slutändan innebär det att mina turer oftare går utanför årets målområde än i det. Men det är inget jag lider av. Huvudsaken att det är något skoj.

Mål 2012?
Jag har inte funderat ut några mål för 2012. En sak är säker, det blir inga mål i antalet loggar. Hellre kvalité än kvantitet.

Dec 192011
 23:e november annonserade wellner sina planer för en intensiv dag med geocaching och sökte efter sällskap. Målet var att logga så många cacher som möjligt under samma kalenderdygn. Helst så många som 270 loggade founds för att uppnå emerald badge i kategorin The Busy Cacher. drpeel och jag blev intresserade av att testa denna galna dag av intensiv geocaching. Vi anmälde vårt intresse och hakade på.

Dagen för galenskapen utsågs, lördag 10:e december. Planen var att tidig morgon lämna två personer på Skavsta för flyg till London över dagen, genomföra turen, sedan hämta upp de två London-resenärerna igen på Skavsta sent under kvällen. Det innebar att vi hade två hålltider och mellan dem ett antal timmar för genomförande av turen, dock ej alla dygnets 24 timmar vilket givetvis är det mest idealiska. wellner genomförde en utmärkt planering inför turen. Han studerade lämpliga områden med god cachetäthet. Bevakade områdena med PQ på geocaching.com. Analyserade PQ-resultaten och sorterade bort cacher som verkade vara problematiska. Från detta arbete fick vi ett körschema med planeringskarta samt utskrivna listor på alla cachar med GC-kod, Namn, D/T-kombination och hint.

10:e december ringde väckarklockan tidigt. 04:00 närmare bestämt. Jag sov dock hemma hos wellner i Södertälje vilket sparade mig nästan en hel timme. Färden gick till Skavsta. London-resenärerna släpptes av och vi fortsatte till Norrköping där vårt körschema startade. Första cachen loggades 06:10 i Norrköping och därifrån arbetade vi oss upp mot skogarna vid Folkström där geocacharen Patojen lagt ut en tät serie cachar där många var riktigt givande! Det var fortfarande mörkt när vi var här. Det hade vi räknat med. Lagom till helgen hade det dess utom kommit ett första mindre snöfall, en risk vi hade räknat med men hoppats slippa. Det vi inte hade räknat med var extrem halka. Vår framfart sinkades rejält av skogsvägarnas mycket hala väglag.

Efter Folkström följde andra cacher upp till Örebro. Där var fokus på de många täta cacherna i Kilsbergen och en nypublicerad serie längs gamla E18. I dessa trakter var det mest med snö under vår tur vilket ställde till det för oss. Alla geocacher är inte snösäkra och blir näst intill omöjliga vintertid. Vid det här laget insåg vi att 270 loggade founds var ett onåbart mål med den tid vi hade. Vi fick välja bort struliga cacher och avbryta sök som tog tid. Det var i varje fall bra att serien Gamla E18 tog oss åt rätt håll, närmare Nyköping/Skavsta för att hålla tiden dit. Våra London-resenärer plockades upp och färden gick tillbaka till Södertälje.

Till slut stannade räknaren på 203 loggade founds med ett medel på en logg / 4 min 45 sek! Vi är nöjda med det och uppfyller med detta sapphire badge-nivån som har gränsen 180 loggar/24h. Alla tre deltagarna trimmade upp sina dygnsrekord rejält. Min nästan med faktorn 10. 🙂 Vi upplevde väldigt bra och fyndiga cacher på sina håll, mycket bättre än vad vi förväntat oss på täta så kallade powertrails. Vissa bjöd på hög T-faktor med klättring för att loggas. Detta tillsammans med gott sällskap gjorde dagen riktigt lyckad!

Ni kan läsa mer om detta äventyr på Team Telge’s blog:
Projekt 270: Planering är A och O
Projekt 270
Projekt 270 (203?)

Dec 182011
 


I geocaching-community finns begreppet D/T som står för Difficulty / Terrain. En tvådimensionell matris som beskriver hur svår en cache är att logga samt hur besvärlig terräng man måste forcera för loggningen. Båda axlarna i matrisen graderas från 1 till 5 i halva steg vilket ger 81 kombinationer. För en delmängd av dem som utövar geocaching ger detta endast en indikation på vad för svårighet man kan förvänta sig och om man ens ska försöka logga cachen. Men inom geocaching finns dess utom en stor andel utövare med statistiska intressen och olika mål att uppnå. Ett utav de målen kan t.ex. vara att ha loggat cacher från alla 81 D/T-kombinationerna.
Nu är mitt alias inom geocaching just D/T. En anspegling både på mina initialer, fast ändå typiskt alias-anonymt, men också på Difficulty / Terrain. Med det aliaset måste jag nästan se till att fylla min D/T-matris! Här kommer en delrapport på fortskridandet. Som ni ser är jag på god väg numerärt av de 81 kombinationerna. Men! De kvarvarande är de tuffa! För mig kommer utmaningen vara störst på höga D. Då krävs det att jag kommer igång och blir duktigare att lösa mysterie cacher (unknown). Höga T kan också innebära utmaningar men mer av formerna: att våga, att klara av fysiskt, att ha rätt utrustning och att ha rätt kunskap. Där är jag redan igång lite efter sommarens kurs i firning och klättring på rep. Mycket roligt!
Det ska bli kul att se vad 2012 ger i resultat. Undra hur mycket som kan vara kvar av matrisen om ett år!?