Apr 112015
 

IMG_0165

Senaste veckan har två dagar spenderats i Canberra och fem i Melbourne. Dagarna i Canberra tillbringades på museum. Australian War Memorial och National Museum of Australia. Det var även i dessa trakter vi fick se vår första vilda känguru. Efter motorvägen fick vi dess utom en glimt av en emu, den enda emu vi sett hittills.

De fem dagarna i Melbourne har varit riktigt givande! Vi hade tur och vädret blev mycket bättre än prognoserna. Första dagen blev promenad på stan och ett besök på Sea Life Melbourne Aquarium som höll mycket högre kvalité än tidigare besökta Sea Life Sydney Aquarium. Höjdpunkten här blev dock bilturen efter Great Ocean Road. Vid turistinformationen i idylliska och trevliga Lorne fick vi bra tips om lämpliga stopp efter sträckan. Vi stannade på två ställen som skulle vara bra för att se vilda koalor och lyckades bra! Vi såg ett gäng koalor på båda platserna. Turen tog en hel dag och resulterade i 500-600 körda kilometrar.

Imorgon är det dags att checka ut här i Melbourne och styra norröver tillbaka till Sydney för en ytterligare vecka där.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 15 av 53 i Blog53.)

Mar 082015
 

Här kommer ett inlägg i ämnet Vildmarksmässan (på Stockholmsmässan i Älvsjö, Stockholm). Det är inte första gången jag skriver i ämnet och tyvärr med samma kritik: Vildmarksmässan 2012 var en flopp!. Jag bara måste skriva igen. Förhoppningsvis är det till hjälp för någon att spara tid och pengar. För ett besök är onödigt. En tur i skogen kommer ge er mer än vad detta är värt. Dess utom hoppas jag de som står för mässan kan lyckas hitta hit och förstå hur mässan upplevs, ta sig i kragen och se till att det förbättras.

Senast jag besökte mässan var 2012. Den var usel. Jag och mitt sällskap kände att mässan inte är värd att besöka i framtiden om de inte påvisar ett mer lockande program. I år gick vi i varje fall, tillsammans med några andra vänner. Vi hade låga förväntningar, programmet visade om möjligt ännu sämre upplägg än 2012… Vi gick med huvudsakligt mål att träffas vi fyra vänner och med ett minimalt mål att vi kanske kunde se något intressant. Målsättningen visade sig vara klok!

Vad är det då som gör denna mässa till usel?
Det finns inte många tillfällen där tillverkare kan samlas och visa hela sin bredd av utbud och närvara med kunnig personal som svarar på frågor och kör demo. Kanske till och med produktutvecklare kan visa sig inte bara för att ge svar på frågor, utan även ta in marknadsönskemål till framtiden. Allt det här saknas! Ett exempel; Tänk dig att du ska ut på fjällvandring i sommar. Du har en del utrustning men du behöver ett tält, ett gaskök och en sovsäck. Du vill se alla modeller från de märken du gillar. Du vill ställa frågor och få tips om detaljer du kanske inte tänkt på. Vad hittar du då på mässan? Ingenting! Ok, med några undantag, det fanns till exempel en seriös spistillverkare på plats. Det saknas mycket representation från de stora utrustningstillverkarna och affärerna. Inget på plats från Fjällräven, Lundhags, Bergans, Norrøna, Hilleberg, Petzl, Black Diamond, Addnature, Alewalds, Naturkompaniet….listan fortsätter….

Vad fanns det som var bra?
Trots att jag kapar helheten vid fotknölarna så finns det vissa ljuspunkter. Det finns några äventyrsresearrangörer på plats, organisationer kring turism på äventyrliga och natursköna resemål, knivmakare, trailrunningspecialister, GPS-tillverkare, etc. Det ges några föredrag. Men tyvärr är det för lite för att dra upp betyget på mässan.

Vad hittar man där som är helt fel?
Ok, för att njuta av livet så kan bra syn ge bättre förutsättningar. Men varför ska man behöva ha minst tre montrar med företag som ger laseroperationer av ögon? Är det rätt för en vildmarksmässa? Det finns fler exempel.

Söker du information om något upplevelse eller utrustning så ger det dig mer att söka på Internet, läsa forum och bloggar, ringa till företag, prata med vänner samt besöka seriösa friluftsbutiker. Glöm inte heller bort egen erfarenhet, att vara ute och testa saker ger mycket! Så väl glädje som kunskap!

Naturligtvis är det här givetvis kopplat till vad man själv tycker en mässa ska ge. Det är helt fritt för dig att gilla mässan. Personligen är jag inte ute efter mässklipp, mässpriser, orelevanta saker utanför temat och vad man kan uppleva som en “knallemarknad”. Jag vill att majoriteten av denna mässa ska vara närvaro av produktkunniga, inspirerande personer, arrangörer, närvaro av olika märkens kompletta produktutbud, introduktioner av nya modeller och bra föredrag.

Ni som arrangerar mössan:
Besök jaktmässan Swedish Game Fair. Var annat år på Elmia och var annat vid Tullgarns slott. Låt er inspireras av det seriösa upplägget och lär er utav detta!

Jag hoppas att prissättningen för utställare har någon form av anpassning efter utställarens förmåga och att man möjliggör för i varje fall ett tiotal icke vinstdrivande organisationer att närvara utan att det blir för dyrt för dem. Se till exempel till orientering och satsningen “Naturpasset”. En utmärkt introduktion för att få ut gemene man i skogen och med vunna kunskaper i att läsa kartan. Det kanske är där det startar som ungdom och ger intresset att fjällvandra senare i livet? Eller intresseorganisationen Geocaching i Sverige som även dem får ut folk.

Totalt, Vildmarksmässans betyg: 1 av 5 🙁

Här kan du hitta information om Vildmarksmässan:
Hemsidan
Instagram
Facebook
Youtube

(Detta bloginlägg räknas som nummer 10 av 53 i Blog53.)

Aug 072013
 

Foto 365 2013-08-07

Foto 365, foto nummer 219, onsdag 2013-08-07
Förra året efter att Per och jag gått i mål i Fjällräven Classic så hade vi tid över i Abisko. Vi var upp till toppen på närliggande berget Njulla i strålande sol, vindstilla och varmt väder. Det var en trevlig tur och den är inte så svår för man kan ta hjälp och åka stolsliften en delsträcka. Den toppen ingår i en serie utav 25 toppar där STF har en topplåda innehållande gästbok plus en hemlig kod. Man kan samla på sig koder från dessa 25 toppar och till slut ha kvalificerat sig till ett STF Toppmärke. Det första får man efter tre loggade toppar. Efter 2012 hade jag alltså en topp och nu denna sommar ville jag gärna öka på det. Under sommarsemestern i år besökte vi åter igen härliga Grövelsjön och där finns de två sydligaste topparna utav de 25. Det är Jakobshöjden samt Svealands högsta topp, Storvätteshågna. Jag lyckades få loss tid för besök till de båda topparna och kunde sedan köpa detta märke på fjällstationen. 🙂 Ett utav årets mål var uppfyllt!
Nästa nivå kräver fyra toppbesök till. I trakterna kring Åre finns ett gäng toppar och till någon kommande sommar planerar jag gärna en tripp dit för fler koder.

Jul 262013
 

Foto 365 2013-07-26

Foto 365, foto nummer 207, fredag 2013-07-26
Idag valde vi aktiviteter man kunde nå med bil för att ta det lugnt med Walter. Han har lite feber kvar. Vi åkte till Idre Fjäll. Där började vi med en lifttur till toppen. Sedan sov Walter i sin vagn medan Douglas och jag badade. Barnen fick sin stolsliftspremiär idag och Douglas fick sin vattenruschkanepremiär.

Jul 252013
 

Foto 365 2013-07-25

Foto 365, foto nummer 206, torsdag 2013-07-25
Silverfallet, Grövelsjön
Idag har vi detal upp oss i familjen. Lille Walter har nästan 40C i feber så han och Hanna blev kvar i stugan. Vi andra gjorde en utflykt till Nipfjället. När Douglas och jag kom hem så tog jag en löprunda upp till Silverfallet. Trailrunning i fjällmiljö är svårslaget! 🙂 Mycket härligt.

Jul 242013
 

Foto 365 2013-07-24

Foto 365, foto nummer 205, onsdag 2013-07-24
Dagen tillbringades nära hemmabasen, vår hyrda stuga i Grövelsjön. I och för sig var vi ner till Idre, 8 mil t.o.r. för att handla, men större delen av dagen var vi nere på stranden vid sjön. Ingen utav oss gick längre i vattnet än till midjan. Det var 14C i sjön. Solen låg på och det var vindstilla så uppe ur vattnet var det inga problem att gå omkring lättklädd. Just här där Douglas leker kommer vattnet från en källa på berget och det var riktigt kallt.

Jul 222013
 

Foto 365 2013-07-22

Foto 365, foto nummer 203, måndag 2013-07-22
Idag åkte vi på en lite längre utflykt. Först tio mil i bilen från Grövelsjön till Idre, Särna (nästan), Mörkret och parkeringen vid Fulufjällets Nationalpark. Där vandrade vi två kilometer till Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall. Där finns för övrigt en earthcache, vilket vi samlade in svaren till. GC2B36A Fulufjället Eartcache.

Jul 212013
 

Foto 365 2013-07-21

Foto 365, foto nummer 202, söndag 2013-07-21
Första dagen på årets fjällsemester i Grövelsjön. Vi har varit ute på en vandring med hela vår familj och hela kompisfamiljen, totalt fyra vuxna och fyra barn. Vi gjorde mat och kaffe på fjället. Efter den vandringen tog jag en trailrunning löprunda upp till toppen på Jakobshöjden. Härligt och jobbigt!