Mar 082015
 

Här kommer ett inlägg i ämnet Vildmarksmässan (på Stockholmsmässan i Älvsjö, Stockholm). Det är inte första gången jag skriver i ämnet och tyvärr med samma kritik: Vildmarksmässan 2012 var en flopp!. Jag bara måste skriva igen. Förhoppningsvis är det till hjälp för någon att spara tid och pengar. För ett besök är onödigt. En tur i skogen kommer ge er mer än vad detta är värt. Dess utom hoppas jag de som står för mässan kan lyckas hitta hit och förstå hur mässan upplevs, ta sig i kragen och se till att det förbättras.

Senast jag besökte mässan var 2012. Den var usel. Jag och mitt sällskap kände att mässan inte är värd att besöka i framtiden om de inte påvisar ett mer lockande program. I år gick vi i varje fall, tillsammans med några andra vänner. Vi hade låga förväntningar, programmet visade om möjligt ännu sämre upplägg än 2012… Vi gick med huvudsakligt mål att träffas vi fyra vänner och med ett minimalt mål att vi kanske kunde se något intressant. Målsättningen visade sig vara klok!

Vad är det då som gör denna mässa till usel?
Det finns inte många tillfällen där tillverkare kan samlas och visa hela sin bredd av utbud och närvara med kunnig personal som svarar på frågor och kör demo. Kanske till och med produktutvecklare kan visa sig inte bara för att ge svar på frågor, utan även ta in marknadsönskemål till framtiden. Allt det här saknas! Ett exempel; Tänk dig att du ska ut på fjällvandring i sommar. Du har en del utrustning men du behöver ett tält, ett gaskök och en sovsäck. Du vill se alla modeller från de märken du gillar. Du vill ställa frågor och få tips om detaljer du kanske inte tänkt på. Vad hittar du då på mässan? Ingenting! Ok, med några undantag, det fanns till exempel en seriös spistillverkare på plats. Det saknas mycket representation från de stora utrustningstillverkarna och affärerna. Inget på plats från Fjällräven, Lundhags, Bergans, Norrøna, Hilleberg, Petzl, Black Diamond, Addnature, Alewalds, Naturkompaniet….listan fortsätter….

Vad fanns det som var bra?
Trots att jag kapar helheten vid fotknölarna så finns det vissa ljuspunkter. Det finns några äventyrsresearrangörer på plats, organisationer kring turism på äventyrliga och natursköna resemål, knivmakare, trailrunningspecialister, GPS-tillverkare, etc. Det ges några föredrag. Men tyvärr är det för lite för att dra upp betyget på mässan.

Vad hittar man där som är helt fel?
Ok, för att njuta av livet så kan bra syn ge bättre förutsättningar. Men varför ska man behöva ha minst tre montrar med företag som ger laseroperationer av ögon? Är det rätt för en vildmarksmässa? Det finns fler exempel.

Söker du information om något upplevelse eller utrustning så ger det dig mer att söka på Internet, läsa forum och bloggar, ringa till företag, prata med vänner samt besöka seriösa friluftsbutiker. Glöm inte heller bort egen erfarenhet, att vara ute och testa saker ger mycket! Så väl glädje som kunskap!

Naturligtvis är det här givetvis kopplat till vad man själv tycker en mässa ska ge. Det är helt fritt för dig att gilla mässan. Personligen är jag inte ute efter mässklipp, mässpriser, orelevanta saker utanför temat och vad man kan uppleva som en “knallemarknad”. Jag vill att majoriteten av denna mässa ska vara närvaro av produktkunniga, inspirerande personer, arrangörer, närvaro av olika märkens kompletta produktutbud, introduktioner av nya modeller och bra föredrag.

Ni som arrangerar mössan:
Besök jaktmässan Swedish Game Fair. Var annat år på Elmia och var annat vid Tullgarns slott. Låt er inspireras av det seriösa upplägget och lär er utav detta!

Jag hoppas att prissättningen för utställare har någon form av anpassning efter utställarens förmåga och att man möjliggör för i varje fall ett tiotal icke vinstdrivande organisationer att närvara utan att det blir för dyrt för dem. Se till exempel till orientering och satsningen “Naturpasset”. En utmärkt introduktion för att få ut gemene man i skogen och med vunna kunskaper i att läsa kartan. Det kanske är där det startar som ungdom och ger intresset att fjällvandra senare i livet? Eller intresseorganisationen Geocaching i Sverige som även dem får ut folk.

Totalt, Vildmarksmässans betyg: 1 av 5 🙁

Här kan du hitta information om Vildmarksmässan:
Hemsidan
Instagram
Facebook
Youtube

(Detta bloginlägg räknas som nummer 10 av 53 i Blog53.)

Jan 262013
 

Sommaren 2012 genomförde jag vandringsloppet Fjällräven Classic tillsammans med min kompis Per Hopstadius. Det är en härlig vandring om 110 km från Nikkaluokta till Abisko. Våra platser i startgrupp 1 hade vi köpt direkt när försäljningen började i oktober 2011, så vi hade haft gott om tid till förberedelser. Att köpa biljetterna direkt vid släppet är klokt för det här är ett uppskattat och populärt vandringslopp med deltagare från hela världen. Startgrupp 1 blev slutsålt snabbt!

En fundering vi hade inför loppet var resan till och från Kiruna. Vi ville flyga och våra funderingar var kring biljettpriser. Vi tänkte att med ett behov av biljettinköp på reguljärflyg nästan ett år i förväg så kunde vi lära oss lite om den marknaden och hur man gör smarta affärer. Det vi lärde oss är att det är oberäkneligt! Det var bara en aktör som trafikerade sträckan, SAS. De hade ett par avgångar per dag. Vi vågade inte vänta hur länge som helst och riskera bli utan biljetter. Vi köpte våra biljetter tidigt, redan i oktober 2011. Efter det var samma biljettyp både nere på halva priset mot var vi betalade och också uppe i betydligt högre summor. Det svängde fram och tillbaka och antalet platser som var kvar av billigaste biljettypen svängde också upp och ner i antal! Kort och gott, vill man flyga någonstans och det finns biljetter i prisklass som motsvarar ens behov, köp med en gång och strunta i vad som händer med priset sedan!

Fjällräven Classis reklam i SAS kundtidning
Redan på flyget upp fick vi en skön känsla om vad som väntade! I stolsfickan vid våra säten på flyget låg SAS kundtidning. Ett uppslag bjöd på denna härliga bild. Visst ser det härligt ut!?

Camp Ripan Kiruna
Per och jag var inte så inbitna i detta att vi ville tälta före och efter loppet. Det räcker med nätterna under vandringen. Inte för att vi hade något emot att tälta, men det är uppskattat med lite bekvämlighet också. Vi hade bokat ett varsit enkelrum på Camp Ripan en natt. Det var stora rum med gott om plats. Pers rum hade ingången till vänster och min var till höger.

Fjällräven Classic incheckning
Incheckningen till loppet var på en skola intill Camp Ripan. Där fick vi våra kartor, vandringspass, avfallspåsar och signalröda säkerhetsskynken. Vi fick också välja frystorkad mat, gasmängd och det fanns en sorts bröd att ta utav. Naturkompaniet hade en provisorisk butik och Fjällräven hade en enklare kaffeservering.

Mountain House
Den frystorkade maten vi fick välja utav var olika rätter från tillverkaren Mountain House. Varken jag eller Per hade erferenhet utav detta märke. Vi hade googlat på Mountain House före resan till Kiruna och hittat många synpunkter, nästan alla var negativa och gav indikationer på några rätter att undvika. Så här efter loppet kan jag instämma med dem som skriver negativt om märket! Oj, oj, oj vad mycket sämre det var än de rätter man provat från andra leverantörer! Usel smak! (Nu på loppet 2013 byter man leverantör.) Det bästa vi provade under träningsvandringar inför loppet var Blå Band Expedition meal Ola Skinnarmos pasta carbonara.

Fjällräven Abisko Lightwight 2
Vi gjorde en sista generalövning att sätta upp tältet, ett Fjällräven Abisko Lightweight 2. Vi delade upp så jag fick tältet i min ryggsäck och Per fick tältpinnar och bågar i sin.

Vi hade åkt till Kiruna med dagens första flyg. Vi hade gott om tid. Efter incheckningen gick vi på promenad i Kiruna. Kollade runt, fotograferade och laddade oss med skräpmat.

Mar 102012
 

Vildmarksmässan 2012 var världens flopp! Riktigt usel och varken värd spenderad tid eller spenderade pengar! Eftersom jag vet att en del utrustningsinköp ska ske i år så hade jag verkligen sett fram emot mässan. Jag behöver bland annat köpa ett tält och en sovsäck. Jag hade sett ut några modeller som jag trodde på, t.ex. ett tält från Fjällräven. Jag hade räknat med att mässan skulle bjuda på tillfällen att tala med kunniga trevliga representanter från olika tillverkare och större butiker. Tyvärr visade sig möjligheterna vara väldigt begränsade!
Mitt tips om ni läser detta idag och funderar på ett mässbesök imorgon, söndag. Gå inte! Lägg tiden på ett besök ute i naturen istället!

Mar 032012
 

Brunbjörn (latin Ursus arctos)


Nu på torsdag 8:e mars slår portarna upp för Vildmarksmässan i Älvsjö. Jag tänker besöka mässan även i år och har gjort det de senaste åren. Jag gillar verkligen den här mässan! Att få känna och klämma på massor av utrustning som man inte ser i butik annars. Att få tala med intressanta och kunniga personer om upplevelser och utrustning. Det uppskattar jag! En viktig händelse om man gillar att bevaka vad som händer, inte bara med utrustning utan även hos arrangörer av upplevelser. Bilden ovan har jag tagit själv. Den är fotograferad med en Canon EOS 40D + Canon EF 70-200 f2,8L USM @ 200mm. (ISO 800, 1/200s, f2,8.) Jag fotograferade bilden ifrån ett gömsle vid ett besök hos Håkan Vargas Sundberg och hans hustru Eva. De driver företagen Sweden Wildlife och Vargas Vildmarkslodge. Deras anläggning ligger naturskönt i Hälsinglands inland och arten på fotografiet är givetvis en brunbjörn, latin ursus arctos. Håkan och Eva är exempel på företag som visar upp sig och erbjuder upplevelser. Just i år har Håkan inte bara en monter utan håller även seminarier om björskådningen hos dem. Det här är något jag verkligen vill rekommendera. Gå på seminariet, prata med Håkan men framför allt, åk till dem och besök gömslet. Det är värt var enda krona!


I år är mässan extra viktig för mig. Anledningen är att jag och min kompis Per ska vandra Fjällräven Classic. Till det loppet har jag en del utav den utrustning som jag behöver. Men det är några saker som jag vill inhandla före loppet. Bland annat ett tält och en ny sovsäck. När man har behov av sådan utrustning är mässan guld värd! Ett jättebra tillfälle att få tips och råd. Har man tur så kan det vara erbjudanden på just det man vill ha. Jag hoppas på att hitta något utav det jag behöver!

Jan 162012
 

Friluftsfrämjandet Vildmannen


9-10 juni 2012 arrangerar Friluftsfrämjandet Gävle vandringsloppet Fjällräven Halv Classic 2012 Gästrikland. Gävles lokalavdelning har arrangerat halv-classic de senaste åren i Gävles närhet. Det har skett i samarbete med Fjällräven. Nu har inte Gästrikland några kalfjäll att stoltsera med, men det finns en hel del intressant natur! Hela Gästrikland har en variation av vackra skogar, kustlandskap, vattendrag som t.ex. Dalälven och i den norra delen något högre terräng. Nu ska jag erkänna att jag är född i Gävle och uppväxt i Valbo så viss lokalpatriotism gör säkert en påverkan! Just i år, 2012, är halv-classics sträckning rätt intressant. Loppet följer Gästrikeleden som går runt hela landskapet. Starten är i Hedesunda. Det är hemorten för min kompis Per som jag ska vandra full-classic med. Sedan går loppet via Hyttön och rakt över en jaktmark som jag är med och arrenderar! Hemmaplan alltså. 🙂 Målet är i Hemlingby, en plats jag besökte flera gånger per vecka då jag bodde i Gävle. Det är Gävles friluftscentrum nummer 1. Gävle har många spårcentraler med elljusbelysning, trevliga sträckningar och bra skidspårspreparering men Hemlingby är min favorit. Halv-classic fyller ett bra syfte. Många kanske tycker att Lappland och full-classic är för långt bort eller för lång vandring. Andra kanske tycker att detta är en bra övning inför det riktiga loppet. Jag och Per har inte pratat ihop oss om vi ska nyttja tillfället. Det är säkert så väl trevligt som nyttig övning. Vi får helt enkelt se hur det blir. En vän, Jimmy, genomförde loppet 2011 i hög värme, men med bra erfarenhet och goda rekommendationer.

Jan 012012
 

Fjällräven Classic banderoll © Fjällräven AB 2011

Planering och drömmar!
Jag är sådan att jag njuter av stadiet att planera och drömma om något i framtiden. Kolla på bilden ovan! Den är väl så vacker, att den till och med kan få någon som inte tänker genomföra Fjällräven Classic att drömma! Eller hur!? Oavsett om det är en dagsutflykt, en semester, ett maraton eller ett vandringslopp som ligger framför mig i tiden så sitter jag gärna vid datorn och studerar ämnet. Det finns massor att hitta. Eftersom jag inte är pionjär och genomför något helt otestat så har många före mig dokumenterat ämnet väl. Entusiaster och professionella som delar med sig. Bloggar med inlägg som tipsar, motiverar och målande beskriver. Wikipedia med fakta. Filmer på Youtube, kanske med produkttester eller bara härliga att se. Fotoalbum på Flickr. Webshopar där man kan jämföra utrustning. Med mera…

Fjällräven Classic är naturligtvis inget undantag. Det är inte heller en exklusiv Svensk angelägenhet. När man googlar hittar man mycket på svenska men även tyska, engelska och andra språk. Loppet och den Svenska naturen lockar besökare från andra länder. Visst är det trevligt! Att vi i Sverige har natur att vara stolt över!

Jag tänkte ge några tips på läsning för den som är intresserad just i detta ämne.

Béatrice Karjalainen är en tjej som genomfört flera lopp. Följ länken så kommer du till hennes blog. Där kan du läsa vad hon skrivit om sina lopp.

På Flickr kan du hitta en hel del fotografier från tidigare lopp. Flera har valt att ansluta sig till gruppen Fjällräven Classic.

När jag är ute efter utrustning så tittar jag mycket på Addnature och Naturkompaniet. Det finns förstås många fler men det är hos dessa två jag oftast söker fakta. Per och jag har satt upp en mapp som vi delar på i Dropbox. Där för vi excel-ark över utrustning som är intressant att välja på. Just nu kartlägger vi sovsäckar. Om det blir ett bra excel-ark när det är färdigt så kan jag dela med mig utav det här.

Tillverkare har ofta mer än en bra hemsida där produkter presenteras. Här är loppets arrangör Fjällräven exceptionellt bra!! De har en riktigt bra Youtube-kanal som inte bara koncentreras runt deras produkter utan även ger riktigt bra tips!

Här är en instruktion hur du lagar en reva i ditt tält:

Här är en intervju med Béatrice Karjalainen som nämns ovan:

Klicka runt på Internet och dröm! Kanske Du är med nästa år!?

Dec 272011
 

Okay, nu är det ändå så mycket som 227 dagar kvar till vår startdag för vandringsloppet Fjällräven Classic. En rätt lång tid kan man tycka. Men ni kanske upplever tillvaron som mig, att rätt var det är har en lång tidsperiod passerats med något man i efterhand upplevde som rasande fart. Det är alltså dags att i varje fall börja tänka på sin utrustning. Som jag ser det finns det tre stora fördelar med att skaffa utrustningen i tid. Två ekonomiska. Du kan sprida dina inköpskostnader över en längre tid, för räkna med att bra saker kostar. Den andra ekonomiska är att ha koll på marknaden under en längre tid, för under denna tid passerar du säkerligen flera rea-perioder. Till slut kanske just det du söker är ordentligt nedsatt i pris. I dagarna kan man hitta en hel del grejer på mellandagsrea och framme i mars kanske man hittar något på Vildmarksmässan. Den tredje stora fördelen är att du hinner ha glädje av, och använda din utrustning innan vandringen. Då vet man hur(/om) den fungerar. Du har hunnit lära dig hur dina fötter kommer överens med dina kängor. Du vet hur ryggsäcken ska vara justerad. Du vet hur tältet sätts upp. Du kanske ser ännu fler fördelar än dessa tre? Kanske någon du vill rangordna högre än mig.

Viss utrustning är det för mig ett krav att äga själv. Kläder och kängor har jag helst egna. Men annan utrustning kan man ju låna. Det kan vara ett sätt att hålla nere kostnader, speciellt om man inte är i naturen för övrigt, för varför lägga flera tusen på ett bra tält som endast får komma ut i sitt rätta element under en enda vandring? Låna, det är ju en fjärde fördel med att vara ute tidigt! Om du är sugen på en speciell ryggsäck men inte provat den så kanske du hinner låna en ryggsäck och prova den om du är ute i god tid.

Hur väljer man då sin utrustning och vad för faktorer påverkar?
Ekonomi. Vad får din pryl kosta och hur fördelar man sin budget på olika prylar?
Vikt. Hur lätt ska din pryl vara och hur får vikten påverka andra faktorer som pris och komfort? Hur fördelar du din viktbudget?
Komfort + temperaturspann. Ska/måste en pryl enligt din mening ha bra komfort även om det påverkar pris eller vikt negativt? Vilka lägstatemperaturer ska t.ex. din sovsäck klara?
Design. Är det viktigt för dig att din pryl är snygg, har rätt funktion eller både och?
Tillgång. Finns din pryl att få tag på? Du kanske behöver ett tält nu men det du vill ha släpps inte på marknaden för än om sex månader. Din storlek kanske är svår att hitta.
Användningssätt. Ska du enbart använda din pryl på långa turer i fjällen eller ska de vara all-around?

Primus EasyFuel
Kök,
Jag har ett kök sedan några år tillbaka. Det är ett Primus EasyFuel. Köket väger 346 gram (utan bränsle). Prisexempel 818 kr hos outnet.se. Det är inte marknadens lättaste kök men tillräckligt lätt för mig. Köket är enkelt att använda och står stabilt. Det har inget integrerat vindskydd. Ska man använda sitt kök vintertid så finns det andra lämpligare kök än detta där bränslet är effektivt i låga temperaturer, gas blir ineffektivare med sjunkande temperatur.

Fjällräven Kajka 85 liter olivgrön
Ryggsäck,
Jag köpte en ryggsäck i somras inför vår semester i Grövelsjön. Det blev en Fjällräven Kajka, olivgrön och i storleken 85 liter. Den väger 3150 gram. Prisexempel 3499 kr hos Naturkompaniet.
Under Vildmarksmässan våren 2011 lyssnade jag på ett föredrag av Fjäderlätt. De presenterade sin metod 343, 3 for 3. 3 för 3 går ut på att de tre tyngsta prylarna, tält, sovsäck+liggundrerlag och ryggsäck, ska hamna på en totalvikt om max 3 kg. Visst, det är väl på dessa tunga prylar man kan spara in vikt och inte på att kapa skaftet på sin tandborste. Men här spelar de påverkande faktorerna in. Beroende på hur du fördelar din vikt får du mer eller mindre över till t.ex. din ryggsäck. Jag har valt en ryggsäck som kommer att totalhaverera 343-metoden i en stor krasch! Enbart min ryggsäck väger över tre kilogram och det utan att jag lagt i varken tält, sovsäck eller liggunderlag… Men jag tror på min ryggsäck och att jag kommer uppskatta de detaljer som finns där men som samtidigt gör den tyngre.

Lundhags Professional High
Kängor,
Tidigare hade jag ett par sköna Meindl kängor. Jag hade haft dem i många år och var nöjd med dem. Det var perfekt eftersom jag räknade med att använda dem under vandringen nästa år och jag var van vid dem. Tyvärr gick de sönder för ett par veckor sedan. Ena kängan sprack sönder till den grad att jag inte ville laga dem. Eftersom jag använder kängor då och då så köptes ett par nya rätt snabbt. Valet blev ett par Lundhags Professional High. Vikt 1720 gram och de köptes för 3799 kr hos Kängspecialisten. Jag har redan använt dem en hel del, faktum är att jag gjorde en chansning redan andra dagen och hade dem på en >20 timmar lång extrem geocaching-tur… Rätt oklokt men jag hade andra skor redo om fötterna hade protesterat. De är dock hur sköna som helst! Mycket skönare än mina kasserade Meindl! 🙂 T.o.m. den första turen gick smärtfritt. Jag är lycklig över att jag köpt dem och tror de blir jättebra till vandringen!

Kommentar om packningens vikt under Fjällräven Classic:
Enligt reglerna måste du ha med dig viss utrustning. Erfordrad utrustning specificeras bra i reglerna. Dock får ett sällskap dela på viss utrustning. T.ex. tält och kök. Det innebär i vårt fall att vi fördelar lasten så om jag bär tältet så bär Per kök med utrustning. Det här vinner vi på både i packningsvikt och i ekonomi med färre inköp.Disclaimer!
Observera att jag är en glad amatör som skriver om mina upplevelser. Jag är inte på något sätt proffs när det gäller friluftsliv. Om du inte vet hur du ska göra dina val, så gå till en fackbutik och tala med en kunnig person.
Dess utom vill jag påpeka att jag inte har någon form av rabatt, sponsring eller annan koppling till de företag jag nämner i bloggen.

Dec 252011
 

I flera år har jag känt till Fjällräven Classic, ett vandringslopp som årligen arrangeras av Fjällräven i storslagen Svensk natur. Men först på senaste året har jag studerat konceptet närmare och då dröjde det inte lång tid för än jag beslutat mig att genomföra loppet. Det på senaste tiden nytända intresset för Svensk fjällvärld kan säkert kopplas till de trevliga sommarsemestrar vi haft i Grövelsjön de senaste två åren tillsammans med familjen Morgsterious. Gamla idéer och mål har väckts till liv och de kommer inte alla att få uppfyllas genom detta lopp, men vad sjutton, man kan ju inte göra allt samtidigt! 😉 Loppet sträcker sig 110 km från Nikkaluokta via Kebnekaise och med mål i Abisko. Vid Kebnekaise passerar loppet vid STF-stationen och man behöver inte passera via toppen. Annars är just toppen en utav mina gamla mål som legat i dvala.

Nu var jag tillräckligt fokuserad på mitt mål för att anmäla mig. T.o.m. så fokuserad att jag inte tvivlade på att genomföra loppet själv om ingen kompis ville slå följe. Biljetterna släpptes i början på oktober och jag köpte min direkt samma timme som släppet. De populära startgrupperna sålde slut snabbt och i november blev samtliga startgrupper slutsålda, så den som vill hitta en startbiljett nu får försöka köpa från någon som ändrat sig och inte längre vill genomföra. Efter köpet informerades några runt omkring mig att jag köpt biljett i startgrupp 1 och de gavs chansen att själva köpa sina biljetter om de ville följa med. Den jag hade gissat på som säkraste kortet, Jimmy E, avstod erbjudandet till förmån för annat äventyr i samma område. Som familjefar får man prioritera den tid man kan spendera borta från familjen och i sommar blir Jimmys prioritering en topptur på Kebnekaise! Till min glädje hakade Per H på! En kompis med liknande intressesfär som mig.

Nu är det ca nio månader kvar till loppet men förberedelserna har redan börjat. Jag hoppas att få återkomma med fler inlägg om detta. Vi ska träna, välja ut och köpa utrustning, se till att kängorna är så bra vi kan få dem och se till att vi inte testar nyinköpt utrustning för första gången uppe på fjället.

Det här är verkligen något jag ser fram emot, både med glädje och med respekt inför uppgiften!