Apr 192015
 

Igår gjorde jag ytterligare dyk med Dive Center Manly. Denna gång var dyken från båt söder om staden vid Magic Point. Dykplatsen är känd för en grotta där en grupp sandtigerhajar (engelska grey nurse shark, latin Carcharias taurus) håller till. Arten är utrotningshotad och antalet går ner. Vid denna dykplats håller de till i en grotta. Grottan är en fristad och där ska dykare hålla sig borta så de inte blir stressade. Dyket gick till så att vi satte oss på botten en bit utanför grottan. Lät hajarna bli lugna med vår närvaro och låta dem segla ut och in från grottan framför oss för att kolla in vad vi är för besökare. Hajarten är väldigt vacker och ser verkligen ut som vad jag tänker på när jag hör ordet haj. Den har typisk hajform och imponerande tandgarnityr som syns tydligt. Även om den ser farlig ut så är den inte det. Om man inte stressar eller hindrar dess väg bort så angriper den inte. Dess vanliga föda är fiskar mycket mindre än människor. De exemplar vi såg är ca två meter långa.

Den andra arten man kan ha tur att få se på denna dykplats är Sjödrake (engelska Weedy Seadragon, latin Phyllopteryx taeniolatus). Det är en sjöhästbesläktad kantnålsfisk som blir 45 cm stor. Mycket häftigt! Jag har sett sjöhästar på dyk tidigare men de har kanske varit 5-7 cm som störst. Dessa varelser är mycket svåra att hitta här och utdelningen är långt från 100% att få se en. De håller till lite längre ut och lite djupare än sandtigerhajarna. De är utvecklade att se ut som växtligheten där de gömmer sig. Kamoflaget är fullständigt. Så länge de är i tången med blad i samma storlek och färg så är de svåra att urskilja. Här hade vi tur. Dykguiden simmade först och bakom honom fyra andra gäster. Min dykkamrat, Trevor, och jag simmade ett par meter bakom sist i ledet. Alla de andra passerade denna sjödrake utan att se den, men Trevor hade ögonen med sig och hittade den. På videon kan man se hur den ändrar färg ibland. Det är när Trevors dyklampa kastar lite ljus på den. Han var den enda i gruppen med dyklampa och den är alltid bra att ha, även på ljusa dyk som dessa. Den väcker liv i färger och visar dem för dagsljuset från ovan har filtrerats de metrar de passerat vatten så att färger inte längre syns som de ska.

Både videoklippet på hajarna och på sjödraken är kanske inte toppbra… :-/ Min actionkamera är väldigt vidvinklig. Jag behöver vara riktigt nära för bra video. När man dyker med många andra så är det svårt att få läge att ta sig tillräckligt nära då man riskerar att skrämma iväg det man filmar och förstöra nöjet för hela gruppen.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 16 av 53 i Blog53.)

Apr 042015
 

Efter Hongkong har vi nu varit en vecka i Sydney. Imorgon checkar vi ut och tar en roadtrip söderut mot Canberra och Melbourne. Veckan i Sydney har bjudit på så väl sol som regn och trevliga aktiviteter. Jag har hunnit med två dyk tillsammans med Dive Center Manly. Videon ovan filmade vi vid andra dyket. Det är en “Gloomy Octopus / Common Sydney octopus / Octopus tetricus”. Den gillade nog inte den gula färgen på dykhuset till actionkameran eller om den såg sig själv speglad i frontglaset. Båda dyken var från land vid Shelly Beach här i Manly där vi bor på hotell. Egentligen skulle jag ha dykt idag igen men kände mig inte helt bra i magen och har bokat in ett datum längre fram istället. Otur för nu missade jag båtdyket efter grey nurse shark idag men samtidigt lite tur då det blåser och går ordentlig sjö. Dyken var planerade från båt med en bra bits resa. Mitt ersättningsdyk blir per båt men till annat dykställe.

Efter vår tur söderöver kommer vi tillbaka till Sydney en vecka till innan det är dags att dra till nästa destination. Då ska vi försöka pricka in några aktiviteter som vi gärna ej vill missa och som inte har hunnits med denna vecka.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 14 av 53 i Blog53.)

Mar 152015
 

PADI Enriched Air Nitrox EANx

Det blev lite av en nytändning med uppfräshningsdyket jag utförde i februari. Det gick ju fint, och med det i bagaget tillsammans med en uppdaterad dykmediskinsk undersökning så känns det tryggt inför kommande semester. Då kan jag boka en utfärd och känna att gjort mitt för att få ett bra och säkert dyk.

Nytändningen väckte tidigare idéer om vidareutbildning, något jag brinner för i alla mina fritidsintressen. Därför bokade jag PADI Enriched air diver specialty (Nitrox/EANx) hos Stockholmsbaserade dykskolan Alpin & Dyksport. Kursen är endast teoretisk och innefattar säkerhet, fördelar, nackdelar och planering när man dyker med en fördelning mellan kväve och syre som skiljer sig från luft. Blandningen i luft är 21% syre och 79% kväve och efter denna kurs har jag lärt mig planera med en syredel förhöjd upp till 40%. Kort sagt ger detta ökad tid under vattnet som fördel. Nackdelen är att man inte behöver komma så djupt innan hänsyn behöver tas för att inte få syrgasförgiftning.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 11 av 53 i Blog53.)

Mar 012015
 

edu-chart

Äntligen har de senaste veckornas förkylning givit med sig. Senaste veckan har varit betydligt bättre. Det var bra för ikväll har jag haft ett dykpass inbokat som jag inte ville ha inställt. Dyket var med Fantasea Diving i Tibblebadet (Täby) och tillsammans med instruktör för att gå igenom alla övningar från PADI Open Water. Ett så kallat review-dyk (refresh/tuneup). Det var ju snudd på tio år sedan jag loggade föregående dyk så en avrostning med instruktör är smart att genomföra innan man ger sig på något annat. Passet startade med ett teoriprov som gick bra. Ett fel på gissningsvis runt 30-35 frågor. Efter det följde ett pass i poolen med alla de övningar och färdigheter som ska uppvisas i OW. Sammanfattningsvis kan man säga att de handlar om färdigheten att hantera sin dykning och lösa olika oplanerade situationer som kan uppstå så som att tömma vattenfyllda masker till mer kritiska som att dela luft med en pardykare. Viktiga moment i hanteringen är t.ex. att på ett bra sätt hantera sin flytkraft och klara av att hålla sig till ett beslutat djup. Alla övningar gick riktigt bra och jag fick med beröm godkänt. Nu är detta dokumenterat i dykloggboken och när det blir dags för dyk på semestern så gör det så väl mig som dykcenter nöjda. Då släpper dykcenter ut en på deras utfärder med tillförlit att man kan hantera dykningen och inte vålla problem för sig själv eller andra. Givetvis var det här inte bara nyttigt utan även kul. Det väcker en del minnen till liv från tidigare dyk och suget på nya dyk.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 09 av 53 i Blog53.)

Feb 152015
 

IMG_0308

Det har varit fortsatt låg aktivitet i hemmet efter förkylningen. Jag är inte helt kry än och har gått i säng riktigt tidigt hela veckan. I helgen fick jag till och med ställa in min planerade jakt. Tråkigt men nödvändigt för att bli frisk.

Innan jag blev förkyld så hann jag i varje fall besöka en dykläkare och ta en lungröntgen. Alla resultat är färdiga och det är helt ok att dyka igen ur medicinsk synpunkt. Då det var länge sedan jag dök så är det passande at göra första dyket med en instruktör för att repetera grunderna och de övningar jag gjorde i open water. Därför har jag bokat ett refresh-dyk med Fantasea Diving om ett par veckor. Jag hoppas att all förkylning är borta då så det inte blir inställt. Vid refresh-passet blir det ett teoritest på grundkunskaperna så nu har jag börjat studera både open water-boken som testet är på samt advanced open water-boken. Det är roligt att öppna de böckerna igen och glädjande nog verkar jag komma ihåg en hel del. Jag har läst böckerna en gång nu och kommer att hinna ett par svängar till.

När jag dök tidigare så hade jag en dykdator som en icke aktiv dykarkompis ägde. Den lämnade jag tillbaka för flera år sedan. Nu när jag ska dyka igen så vill jag gärna ha en dykdator med mig. Det är bekvämt och känns säkert. Datorn jag lånade klarade endast vanlig luft och nu när jag funderat på en egen så blev ett utav mina krav att den ska klara Nitrox (syreberikad luft där andelen syre är högre än i vanlig luft). Valet föll på en instegsnivå av dykdator som mer än väl kommer räcka för mig, en Mares Puck Pro. Den vann över alternativet Suunto Zoop bland annat för att den har bakgrundsbelyst display. Nu hinner jag lära mig datorn och testa den vid refresh-dyket.

Jag tycker det är bra med säkerhet, både i form av kundskap och erfarenhet så att man agerar rätt men även beredskap för om något går snett. Tidigare har jag haft en dykförsäkring hos DAN Europe och den har jag återaktiverat. Så sammantaget blir de säkerhetshöjande åtgärderna till i vår/sommar: nytt medisinskt intyg, refresh-dyk, teorirepetition och dykförsäkring. Ytterligare åtgärder som lockar men inte kommer nu är rescuediver-kursen.

För övrigt och relaterat till bilden ovan så har jag kompletterat min actionkamera med ett hus vattentätt till större djup än jag kommer dyka till. Kameran är en Contour ROAM2 som jag hittade till ett superpris när en ny sportbutik öppnade i stan.

(Detta bloginlägg räknas som nummer 07 av 53 i Blog53.)

Jan 252015
 

Nedjan old photo

Nu när jag funderat lite på apparatdykning igen så har alla mina gamla böcker och papper plockats fram. Jag ska snart ge mig på PADI Open Water Diver och Advanced Open Water Diver -böckerna för att repetera teorin. När jag bläddrar i min loggbok läser jag om de dyk jag gjort. De är inte så många men hög procentdel utav dem uppskattades mycket. Jag hittar fyra dyk på vraket Nedjan utanför Gävle. Eller egentligen två… De två första dyken jag var med på, där hittade vi inte ens vraket. Nya försök gjordes vilket gav två fina dyk. Jag tror att vraket Nedjan hamnar på topplista hos alla Gävledykare över de bästa lokala dyken även om det för vissa kanske känns skrämmande med ett väderutsatt läge och djup som inte ger så långa bottentider.
Vrakdyket gjorde intryck på mig och upplevdes som spännande med en inblick i historian som inte fler än dykare kan uppleva. Intrycken fick mig att gå kursen för PADI Wreck Speciality och söka upp vrakdykarmöjligheter på utomlandsvistelser. Innan mitt dykuppehåll drömde jag om vrakdykning i Norge på WWII-vrak, en dröm som kanske får möjlighet att gå i uppfyllelse någon dag.

Nu ska jag inte ta ut någon seger i förskott och se fram emot olika dyk. Men jag har i varje fall kommit en bit på vägen tillbaka till dykningen. Jag har besökt en dykläkare där undersökningen genomfördes utan problem. Det som återstår av undersökningen innan det är helt grönt för dykning igen är att genomföra en ny lungröntgen, något som jag hoppas blir av inom ett par veckor.

Nedjan 2002-09-07

(Detta bloginlägg räknas som nummer 04 av 53 i Blog53.)

Jan 112015
 

PADI
År 2002 började jag med sportdykning. Jag hade två vänner som drev Gävle Dykarskola med utbildningar enligt PADI, därför var valet lätt (dess utom var inte CMAS och NAUI så representerade i Gävle-trakten). Då tog jag Open water diver men inte långt efter fortsatte jag med Advanced open water diver samt några speciality-kurser. Jag dök fram till 2005 hemma i Sverige, på semester till västkusten och på några semestrar utomlands. 2005 råkade jag ut för en skada på en lunga (ej kopplat till dykning) och överläkaren på sjukhuset i Gävle gav mig dykförbud resten utav livet. All utrustning såldes och några drömmar som till exempel vrakdykning i Narvik blev aldrig av.
Några år senare besökte jag Flyg och dykmedicinskt centrum för att förnya mitt medicinska tillstånd inom flygning. Läkaren var trevlig och pratade en del. Vi kom in på dykning och när han hörde utlåtandet från Gävle sjukhus skakade han på huvudet och suckade.
Citat:
“Du ska aldrig lyssna på en läkare i livet för då kommer du aldrig att få ha roligt!”
Sagt lite med glimten i ögat men med tillägget att den lungskada jag fick ger en yrkesdykare dykförbud i sex månader sedan kan denne bli dykklar igen efter godkänd undersökning. Läkare tyckte definitivt att jag skulle återuppta dykningen. Nu har det gått några år sedan det mötet med läkaren. Men nu har jag kontaktat dem och bokat en tid för undersökning. De ska få kontrollera att jag är fit for fight för dykning och skriva ut ett intyg. Anledningen att jag tar tag i detta just nu är en inom ett par månader kommande semester där intressanta dykmöjligheter finns.
Nu hoppas jag att kommande läkarundersökning går fint! Sedan är det bara att läsa igenom gamla kursböcker och göra det eventuellt fösta dyket som en refresh-dyk tillsammans med en instruktör. Jag hoppas att få återkomma i ärendet!

(Detta bloginlägg räknas som nummer 02 av 53 i Blog53.)